Een ergonomische bureaustoel is verstelbaar zodat grote en kleine mensen goed kunnen zitten. Bovendien zijn de stoelen dynamisch om te ondersteunen in verschillende zithoudingen. Om een goede ergonomische bureaustoel te selecteren, blijft testen een goede raadgever.
Instelmogelijkheden ergonomische bureaustoel
- Zithoogte
- Zitdiepte
- Lage rugsteun
- Armsteunen
- Bewegingsmechanisme
Een ergonomische bureaustoel beantwoordt minimaal aan de Europese norm, EN1335, en optimaal aan de Nederlandse praktijkrichtlijn, NPR1813. Om een bureaustoel te beoordelen op zijn ergonomische eigenschappen, zijn onderstaande principes bepalend.
Principes ergonomische bureaustoel
1. Open heuphoek
Een open heuphoek betekent dat de hoek tussen romp en bovenbenen groter is dan 90°. In een rechte zitpositie zoals bij het typen, staan de heupen dan lichtjes hoger dan de knieën. Op die manier behoudt de rug makkelijker zijn natuurlijke holle kromming in de lage rug. In een achterwaartse zithouding zoals tijdens het luisteren of telefoneren, bekomt men een open hoek door de rugleuning naar achter te bewegen.
Een ergonomische bureaustoel laat het zitten onder een open heuphoek toe tijdens verschillende zithoudingen, van actief voorwaarts tot passief achterwaarts. Verschillende taken gebeuren immers in verschillende houdingen. Hoewel er niet één ideale zithouding bestaat, is de rechte zitpositie een goede uitgangshouding om de bureaustoel af te stellen.
2. Dynamisch zitten
De beste houding, is de volgende houding. Statisch zitten in éénzelfde positie zitten zorgt immers voor een constante druk op tussenwervelschijven en rek op de ligamenten. De rug heeft beweging nodig. Onder de ergonomische bureaustoelen, bestaan er echter verschillende soorten bewegingsmechanismen.
De wetgeving vereist dat de rugleuning minimaal naar achter kan veren (neigstoel). Omdat hierdoor schuifkrachten ontstaan, werden synchroonstoelen bedacht. Zitting en rugleuning bewegen dan samen in een vaste verhouding. Een ratio 2:1 betekent bijvoorbeeld dat wanneer de rugleuning 2° naar achter beweegt, dit voor de zitting 1° is.
Kantelstoelen bewegen dan weer in hun geheel naar voor of naar achter. Op die manier is ook een open heuphoek in een voorwaartse zitpositie mogelijk. Tot slot bieden multi-dynamische stoelen ook een goede dynamiek. De zit en rug kunnen hier onafhankelijk van elkaar bewegen. Om uitspraak te doen welke bewegingsmechanisme of welke bureaustoel het beste is, organiseert men best een testfase.
3. Rugondersteuning
Een ergonomische bureaustoel heeft steeds een goede rugleuning. Deze ondersteunt de holle kromming in de lage rug. Daarom is een bolle vorm van de lage rugsteun belangrijk. Deze moet goed steun bieden boven de broeksriem. Een dynamisch rugleuning kan bovendien mee naar achter bewegen. Hoe meer de rugleuning naar achter kantelt, hoe lager de belasting op de rug zal zijn. Af en toe eens naar achter leunen tijdens een gesprek of telefoontje, is dus goed voor de rug. Weet dat je de tegendruk van de rugleuning steeds kan afstellen in functie van je lichaamsgewicht.
Ergonomische bureaustoelen ook armsteunen in het verlengde van de bureautafel. De hoogte en breedte moet dan ingesteld kunnen worden. Om dicht genoeg te kunnen aanschuiven aan de tafel, zijn de armsteunen best ook in de diepte regelbaar.
4. Omgeving
Zelfs de beste ergonomische bureaustoel verliest zijn voordelen wanneer de bureautafel te laag staat of het beeldscherm te hoog. Een ergonomische bureaustoel komt maar tot zijn recht wanneer de omgeving mee is aangepast. Een bureautafel staat best op ellebooghoogte. De bovenrand van het scherm staat op ooghoogte wanneer men recht voor zich uitkijkt. Bij een laptop gebruikt men dan een laptophouder of men sluit deze aan op een groot scherm.
5. Zitdrukverdeling
Een voldoende dik kussen vermindert de druk op het zitvlak. Dit geeft bij de huidige bureaustoelen normaal geen problemen. Een verstelbare zitdiepte zorgt er bovendien voor dat de zitdruk over een groot oppervlak verdeeld wordt. Toch dient men onaangename druk in de kniekuil te vermijden. Als richtlijn geldt daarom dat er een vuist ruimte dient te passen tussen de rand van de stoel en de kniekuil.
Druk- en schuifkrachten vormen pas een probleem wanneer ze lang aanhouden. Regelmatig rechtstaan blijft daarom de boodschap.
Besluit
Een ergonomische bureaustoel kent vele regelmogelijkheden en omvat verschillende ergonomische principes. Daarnaast moet men de stoel en werkplek ook correct leren instellen. Bij de A-merken van bewegende bureaustoelen zijn er geen slechte bureaustoelen, maar er is ook niet één de beste. Het testen van enkele modellen geeft de meeste zekerheid voor een goede keuze.
Bureaustoel: ergonomische principes – aankoop – EN1335 – thuiswerken
Zitten: bureaustoel – zitbal – kniestoel – zadelstoel – hoge stoel – schoolmeubilair – kappersfiets – rolstoel
Instellen: bureaustoel – autozetel – vrachtwagenzetel