Hoge stoelen

Hoge stoel

Een hoge stoel laat een klassieke zithouding toe aan een hoog werkvlak/ Voorbeelden zijn labo’s en zit-sta werkplekken in productie of industriële omgeving. De voeten worden ondersteund door een in hoogte regelbare voetensteun. Deze kan zich aan de bureaustoel bevinden of los staan onder de werkplek. De oppervlakte moet minstens 35 x 45 cm zijn. Een voetenring of steunbaar komen niet in aanmerking als volwaardige voetensteun.

Eigenschappen hoge stoel

Bij langdurig werken (> 4 uur/dag) kunnen dezelfde eisen overgenomen worden van een bureaustoel, uitgezonderd de armsteunen. Dit kan een dynamische bureaustoel met hoge gaslift zijn. Bij korter of afwisselend gebruik voldoet een stoel met een zitvlak en rugleuning uit PUR. De zithoogte, helling en hoogte van de lage rugsteun dienen minimaal verstelbaar te zijn.

Het verstelbereik hangt uiteraard af van de tafelhoogte. Bij licht manueel werk bevindt de tafel zich optimaal op ellebooghoogte, bij precisiewerk vijf cm erboven. In functie van de tafelhoogte kan dan de optimale verstelbaarheid van stoel en voetensteun berekend worden.

Tafelhoogte Stoelhoogte Voetensteun
80 cm 45 – 61 cm 0 – 19 cm
85 cm 50 – 66 cm 0 – 24 cm
90 cm 55 – 71 cm 3 – 29 cm
95 cm 60 – 76 cm 8 – 34 cm
100 cm 65 – 81 cm 13 – 39 cm
105 cm 70 – 86 cm 18 – 44 cm

Deze hoogtes laten zitten op ellebooghoogte toe en 5 cm hoger (precisiewerk)

De barkruk

Een speciale variant van de hoge stoel is de barkruk. Het zitvlak is vaak uit hout en niet in hoogte regelbaar. Omdat een bezoeker niet op de stoel moet werken, is dat ook niet nodig. Wie langer dan twee uur op zo’n houten kruk zit, zal automatisch afwisseling opzoeken omwille van het harde zitvlak. In arbeidssituaties zijn houten varianten daarom niet meteen aangeraden tenzij bij kortstondig gebruik. Bij meer dan twee uur zittend werken, is een hoogte verstelbare stoel met bekleding aangewezen.

Hoge stoel uit hout en niet verstelbaar.Hoge stoel in houtHoge stoel met rugleuning en bekledingZitten: bureaustoelzitbalkniestoelzadelstoelhoge stoelschoolmeubilairkappersfietsrolstoelvliegtuigzetel
Instellen: bureaustoelautozetelvrachtwagenzetel