Kappersfiets

Kappersfiets

Kappers behoren tot de typische risicoberoepen voor RSI. Uit het Arboconvenant voor Nederland blijkt dat ongeveer de helft van deze beroepsgroep hiermee te kampen krijgt. Risicofactoren zijn de extreme polsbewegingen en het werken met geheven armen. Deze komen vooral voor tijdens het knippen en het föhnen. Rugklachten komen voor bij één op de drie kappers. Het langdurig staan in eenzelfde houding aan een onaangepaste hoogte dragen hiertoe bij. Eén van de preventieve maatregelen voor deze overbelastingsklachten is een instelbare kappersfiets voor de kapper. Zo kan hij/zij het staan afwisselen met het zitten en de werkhoogte aanpassen in functie van de lichaamslengte van de klant.

Open heuphoek

Ter afwisseling van het staan komt een stahulp het meest in aanmerking. Door de hoge zitpositie kunnen de benen afhangen waardoor een grote heuphoek ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke krommingen van de rug behouden blijven. De optimale hoogte voor half staand werken is 45% de lichaamslengte. Voor de Belgische kappers en kapsters zou dan een verstelbaarheid nodig zijn van 70 tot 84 cm. De instelbaarheid van de pompstoel is hier echter niet aan aangepast. Daarom is een instelbereik van 53 cm tot 84 cm gewenst. Deze 53 cm komt overeen met de knieholtehoogte van de P95 grote man of 10 cm boven de knieholtehoogte van de P5 kleine vrouw.

Dynamisch zitten

Het afwisselen tussen zitten en staan kan beschouwd worden als een vorm van dynamisch zitten. Het langdurig werken of staan in eenzelfde houding wordt zo verminderd. Omdat knippen toch ook een zekere nauwkeurigheid vereist, is een schommelende voet onder de kappersfiets niet direct aangewezen. Wieltjes zorgen wel voor de stabiliteit. Nadeel is echter dat de geknipte haren op de grond de wielen kunnen blokkeren. Daarom zijn er reeds varianten ontworpen waarbij de kappersfiets bevestigd zit op een baar aan de pompstoel.

Rugondersteuning

Omdat het werk vooral voorwaarts gebeurt zal een rugleuning weinig gebruikt worden. Hoewel rugondersteuning geen must is, kan het wel aangenaam zijn om eens achterwaarts uit te rusten. Een hoogte verstelbaarheid is dan wel nodig om op de juiste plaats steun te geven. Men kan zich dan wel afvragen of de kappers die moeite wel zal doen…

Omgeving

De pompstoel waarin de klant plaatsneemt moet ook in hoogte regelbaar zijn. Het heeft geen zin dat de kappersfiets een optimale hoge zitpositie toelaat wanneer de klant niet hoog genoeg kan zitten. Naar de principes van het Arboconvenant zou een verstelbaarheid van 43 tot 56 cm voorgeschreven kunnen worden voor België. De grootste kapper kan dan al zittend de kleinste klant knippen en de kleinste kapper kan al staand de grootste klant opknappen. Toch is dit te weinig! Dit zou minstens 10 cm meer moet zijn, tot 66 cm. Dan kan de grootste kapper ongeveer de helft van de mensen in zit knippen. Omgekeerd kan de kleinste kapster zo ook de helft al staand een kapbeurt geven. Om alle materiaal makkelijk te kunnen bereiken is een draaibare zitting ten opzichte van het onderstel aanbevolen.

Zitdrukverdeling

Om de benen te kunnen laten afhangen, is een speciale vorm van de zitting nodig. Een fietszadel heeft daarbij de lichte voorkeur op een ponyzadel. Een ronde of rechthoekige vorm van het zitvlak is af te raden. Enerzijds ontstaat er een piekdruk op de bovenbenen aan de rand van de zitting, anderzijds kan de hendel voor verstelling moeilijker gevonden worden. Het spreiden van de benen op een zadelstoel wordt vooral door vrouwen niet comfortabel gevonden. Om de druk op deze gevoelige zones tot een minimum te beperken kan een kussenbekleding meer comfort bieden.

 

Eisen en wensen arboconvenant:

 • Hoogteverstelbaarheid: 54 tot boven 80 cm
 • Hendel verstelling max. enkele cm onder en buiten de zitting (wens).
 • De vering (gaslift) mag max. 2 cm meegeven bij het gaan zitten (wens).
 • Draaibare zitting (wens)
 • Vijf tenen (24 – 36 cm) en geen voetenring
 • Aantal kappersfietsen = (aantal aanwezige kappers / 2) + 1
 • Half geremde wielen
 • Eenvoudig te reinigen en makkelijk te vervangen wielen
 • Vorm zitvlak mag niet rond zijn
 • Fietszadel lichte voorkeur op ponyzadel (wens)
 • Wieltjes makkelijk demonteerbaar en zonder kapje (wens)

 

Zie ook:
Arboconvenant: Ergonomische normen en richtlijnen voor kappersmaterialen en werktechnieken (pdf)