Kappersfiets

Kappersfiets

Een kappersfiets is een hulpmiddel ter afwisseling van het staand werken bij kappers. Kappers zijn een typische beroepsgroep voor lichamelijke klachten. Risicofactoren zijn de geheven armen, ongunstige polsbewegingen, de duur van het staan en een onaangepaste werkhoogte. Met een instelbare kappersfiets kan men de werkhoogte aanpassen en het staan afwisselen met zitten.

Open heuphoek

Door de hoge zitpositie komen de heupen duidelijk hoger dan de knieën. Een grote hoek tussen romp en bovenbenen zorgt ervoor dat de natuurlijke krommingen van de rug behouden blijven. De zithoogte is optimaal verstelbaar van 54 tot 80cm. Zo kan men steeds een goede hoogte kiezen in functie van de pompstoel van de klant.

Dynamisch zitten

Het afwisselen tussen zitten en staan is een vorm van dynamisch zitten. Het langdurig staand werken vermindert of gebeurt in kortere periodes. Omdat knippen toch ook een zekere nauwkeurigheid vereist, is een schommelende voet onder de kappersfiets niet direct aangewezen. Wieltjes zorgen wel voor de stabiliteit. Nadeel is echter wel dat de geknipte haren op de grond de wielen kunnen blokkeren. Daarom zijn er reeds varianten ontworpen waarbij de kappersfiets bevestigd zit op een baar aan de pompstoel.

Rugondersteuning

Het knippen, föhnen, verzorgen van de klant gebeurt vooral voorwaarts. Daardoor zal men een rugleuning weinig gebruiken. De kappersfiets is bedoeld ter afwisseling van het staan. Het is dus ook niet de bedoeling om de hele tijd al zittend te werken. De periodes dienen kort te blijven. Daarom is ondersteuning van de rug geen must tijdens het zittend werken. Het mag uiteraard wel…

Omgeving

De pompstoel waarin de klant plaatsneemt moet ook in hoogte regelbaar zijn. Het heeft immers geen zin dat de kappersfiets een optimale hoge zitpositie toelaat wanneer de klant niet hoog genoeg kan zitten. De nodige verstelbaarheid loopt van 43 tot 66cm. Op die manier kan de grootste kapper al zittend de kleinste klant knippen. Omgekeerd kan de kleinste kapper dan al staand de grootste klant opknappen. Om alle materiaal makkelijk te kunnen bereiken, is een draaibare zitting ten opzichte van het onderstel aanbevolen.

Zitdrukverdeling

Om de benen te laten afhangen, is een speciale vorm van de zitting nodig. Een fietszadel heeft daarbij de lichte voorkeur op een ponyzadel. Een ronde of rechthoekige vorm van het zitvlak is af te raden. Enerzijds ontstaat er een piekdruk op de bovenbenen aan de rand van de zitting. Anderzijds kan men moeilijker de hendel voor verstelling vinden. Het spreiden van de benen op een zadelstoel vinden vooral vrouwen niet comfortabel. Om de druk op deze gevoelige zones tot een minimum te beperken, kan een kussen meer comfort bieden.

Eisen en wensen:

 • Hoogteverstelbaarheid: 54 tot boven 80 cm
 • Hendel verstelling max. enkele cm onder en buiten de zitting (wens).
 • De vering (gaslift) mag max. 2 cm meegeven bij het gaan zitten (wens).
 • Draaibare zitting (wens)
 • Vijf tenen (24 – 36 cm) en geen voetenring
 • Aantal kappersfietsen = (aantal aanwezige kappers / 2) + 1
 • Half geremde wielen
 • Eenvoudig te reinigen en makkelijk te vervangen wielen
 • Vorm zitvlak mag niet rond zijn
 • Fietszadel lichte voorkeur op ponyzadel (wens)
 • Wieltjes makkelijk demonteerbaar en zonder kapje (wens)


Zitten: bureaustoelzitbalkniestoelzadelstoelhoge stoelschoolmeubilairkappersfietsrolstoel

Instellen: bureaustoelautozetelvrachtwagenzetel