De kniestoel wordt gekenmerkt door de typische zithouding op de knieën of onderbenen. Andere benamingen zijn Zweedse stoel of balansstoel. Onderzoeken zijn niet eensluidend positief omdat men niet de hele dag een goede houding volhouden op een kniestoel. Toch heeft de kniestoel ook zijn sterke punten.
Open heuphoek met kniestoel
Kniestoelen zijn speciaal ontworpen met het oog op het aannemen van een correcte zithouding met een open heuphoek. Door een hoek van 135° in de heupen blijft de natuurlijke holle kromming in de lage rug bewaard. Door deze goede houding van de rug werd een kniestoel aangeraden voor de preventie van lage rugpijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn de steunen bedoeld voor de schenen en niet voor de knieën om op te rusten. De afstand tussen het zitvlak en de steunen is wel beperkt. Dit zorgt voor een buiging in de knieën om in de kniestoel te passen en dit wordt niet als comfortabel ervaren. Het in- en uitstappen verloopt hierdoor ook niet zo vlot. Daarom zijn er modellen waarbij de steunen aanpasbaar zijn.
Kies een dynamische kniestoel
Bij een kniestoel moet men een duidelijk onderscheid maken tussen die met schommelmechanisme en die op wieltjes. Deze laatste geeft immers aanleiding tot een statische houding. Een constante druk op de schenen is een vaak vermelde klacht. Met een dynamisch model probeert men aan deze klachten tegemoet te komen. Het gewicht kan afwisselend meer op knieën of het zitvlak verplaatsen. Kleine verplaatsingen van het lichaamszwaartepunt worden ook gevolgd door een dynamische kniestoel. Het uitgangspunt van de Zweedse ontwerpers hierachter was dat dit een ideale training is om de juiste stabiliserende rugspieren aan te spreken.
Kniestoelen met rugondersteuning
Een kniestoel heeft doorgaans geen rugleuning. Ondanks de goede zithouding kunnen onze rugspieren langdurig zitten op deze wijze niet volhouden. De rug- en nekspieren moeten immers harder werken vergeleken met een klassieke stoel waardoor ze vermoeid zullen raken. Om het doorzakken tegen te gaan tijdens een lange werkdag, bestaan er daarom kniestoelen met een rugleuning. Naast de hoogte is ook de diepte van de steun regelbaar, naar voor tijdens het werken en naar achter om eens te rusten. Zo kan men een werkdag van 8 uur doorbrengen in een ondersteunde houding.
Controleer ook je tafelhoogte
Met een hoogte van 50 cm komt men op een kniestoel iets hoger te zitten dan op een klassieke standaardstoel. Voor de kleinsten onder ons zal dit goed uitkomen, maar grote mensen zullen te hoog zitten aan een niet-verstelbare tafel. Klassieke kniestoelen zijn dan wel in hoogte verstelbaar, maar nog lager gaan zitten betekent voor de grotere mensen nog meer buigen in de knieën. Dat is niet comfortabel en het opstaan uit de kniestoel zal moeilijker gaan. Dat is een probleem dat regelmatig wordt vermeld.
Varieer van houding in een kniestoel
Bij de kniestoel zal de druk op het zitvlak lager zijn doordat de knieën een groot deel van het gewicht ondersteunen. Daarbij is de druk op de knieën of onderbenen wel een aandachtspunt. De draagconstructie is immers een houten plank met daarop een dikke laag mousse om de druk op te vangen. Door regelmatig van houding te veranderen, wisselt men de druk op onderbenen en zitvlak af. Het is ook niet de bedoeling om de hele dag op beide schenen te steunen. Afwisselen van houding kan ook zijn om af ten toe op één knie te steunen.
Zitten: bureaustoel – zitbal – kniestoel – zadelstoel – hoge stoel – schoolstoel – kappersfiets – rolstoel
Instellen: bureaustoel – autozetel – vrachtwagenzetel