Kniestoelen

Kniestoel

De kniestoel wordt gekenmerkt door de typische zithouding op de knieën of schenen. Andere benamingen zijn Zweedse stoel of balansstoel. Hoewel de onderzoeken niet eensluidend positief zijn, heeft de kniestoel ook zijn sterke punten.

Open heuphoek

Kniestoelen zijn speciaal ontworpen met het oog op het aannemen van een correcte zithouding met een open heuphoek. Door een houding van 135° in de heupen blijft de natuurlijke holle kromming in de lage rug bewaard. Door deze goede rugpositie werd een kniestoel aangeraden voor de preventie van lage rugpijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn de steunen bedoeld voor de schenen en niet voor de knieën om op te rusten. De afstand tussen het zitvlak en de steunen is wel beperkt. Dit zorgt voor een buiging in de knieën om in de stoel te passen en dit wordt niet als comfortabel ervaren. Het in- en uitstappen verloopt hierdoor ook niet zo vlot. Ondanks dat de doorbloeding naar de benen toe beter verloopt, verkozen de proefpersonen subjectief toch een klassieke stoel.

Dynamisch zitten

Bij een kniestoel moet men een duidelijk onderscheid maken tussen degene met schommelmechanisme en de onbeweeglijke versie. Deze laatste versie is het meest gekend, maar geeft aanleiding tot een statische houding. Een constante druk op de schenen is een vaak vermelde klacht. Met een dynamisch model probeert men aan deze klachten tegemoet te komen. Het gewicht kan afwisselend meer op knieën of het zitvlak geschommeld worden. Kleine verplaatsingen van het lichaamszwaartepunt zullen gevolgd worden door de zitting zodat de stabiliserende spieren van rug telkens anders aangesproken worden. Het uitgangspunt van de Zweedse ontwerpers hierachter was dat dit een ideale training is om de juiste rugbeschermende spieren aan te spreken.

Rugondersteuning

Volgens de idee van stabilisatietraining zou een rugleuning niet echt noodzakelijk zijn. Het is echter een utopie dat de mensen over zo’n goed spiersysteem zouden beschikken dat ze langdurig zitten op deze wijze zouden kunnen volhouden. De rug- en nekspieren moeten harder werken vergeleken met een klassieke stoel waardoor ze vermoeid zullen raken. Om het doorzakken tegen te gaan tijdens een lange werkdag, bestaan er daarom kniestoelen met een rugleuning. Naast de hoogte is ook de diepte van de steun regelbaar, naar voor tijdens het werken en naar achter om eens te rusten. Zo kan men een werkdag van 8 uur goed doorbrengen.

Thatsit, dynamische kniestoel met rugleuning.Verstelbare rugleuning bij de Thatsit kniestoel.

Omgeving

Met een hoogte van 50 cm komt men iets hoger te zitten dan op een klassieke standaardstoel. Voor de kleinsten onder ons zal dit goed uitkomen, maar grote mensen zullen te hoog zitten ten opzichte van de tafel, die doorgaans niet verstelbaar is. De klassieke kniestoel is wel hoogte verstelbaar, maar nog lager gaan zitten betekent voor de grotere mensen nog meer buigen in de knieën en zal niet getolereerd worden. Ook het opstaan uit de kniestoel, een probleem dat regelmatig wordt gevonden door de specifieke houding, zal bemoeilijkt worden. Voor grote mensen is de kniestoel geen comfortabele oplossing.

Zitdrukverdeling

Bij de kniestoel zal de zitdruk lager zijn doordat de knieën een groot deel van het gewicht ondersteunen. Het zitvlak is naar voor gekanteld zodat de benen kunnen afhangen in een open heuphoek. De draagconstructie is een houten plank met daarop een dikke laag schuim (4 cm) om de druk op te vangen. Dit is uiteraard ook het geval voor de kniesteunen waaraan ook de nodige aandacht moet besteed worden om zo het ongemak zoveel mogelijk te beperken.

Zitten: bureaustoelzitbalkniestoelzadelstoelhoge stoelschoolstoelkappersfietsrolstoel
Instellen: bureaustoelautozetelvrachtwagenzetel