Hoe je bureaustoel instellen

Hoe je bureaustoel instellen?

Een goede bureaustoel heeft verschillende verstelbaarheden. De internationale normen schrijven volgende regelmogelijkheden voor: zithoogte, zitdiepte, hoogte en helling rugleuning, armsteunen en bewegingsdynamiek. Maar hoe moet je nu je bureaustoel instellen?

Zithoogte

“Heupen hoger dan je knieën”

Je bureaustoel instellen begint met je voeten plat op de grond. Stel vervolgens de zithoogte zo in dat je heupen lichtjes hoger komen dan je knieën. Dat heet zitten onder een open hoek. De hoek tussen je romp en bovenbenen zal immers groter dan 90° zijn. Hierdoor kan men makkelijk de natuurlijke holle kromming in de lage rug aanhouden.

Zitdiepte

“Een vuist ruimte tussen rand van de stoel en je kniekuil”

Langs de ene kant wil je de bovenbenen zoveel mogelijk ondersteunen omdat dit comfortabel zit. De druk op je achterwerk is dan namelijk het minst. Langs de andere kant wil je niet dat de rand van de stoel snijdt in je kniekuil. Ga daarom goed achteraan zitten en hou een vuist ruimte vrij in je kniekuil. Zo komt er geen druk op je bloedvaten of zenuwen in de knieholte.

Steun in de lage rug

“Bolle vorm van rugleuning boven de broeksriem”

Wanneer je zitdiepte goed staat ingesteld, steun je normaal goed tegen je rugleuning. De bolle vorm onderaan je rugleuning dient vervolgens op of boven de broeksriem te komen. Zo wordt de holle kromming van je lage rug goed ondersteund. De hoogte van de ondersteuning kan je zelf het beste aanvoelen.

Armondersteuning

“Op ellebooghoogte”

De armsteunen van je bureaustoel staan best op ellebooghoogte. Daarvoor hou je de ellebogen naast het lichaam en maak je een hoek van 90° in de ellebogen. Je moet je onderarmen kunnen laten rusten op de armsteunen terwijl je schouders ontspannen zijn. Andere tip is je wijsvinger op je schouder leggen (uitstekend deel aan de zijkant). Je elleboog geeft dan de goede hoogte aan. Dat is trouwens dezelfde hoogte als voor je bureautafel.

Bewegingsdynamiek

“Instellen in functie van je lichaamsgewicht”

Dynamische bureaustoelen kunnen bewegen. Bedoeling is dat je de beweging van je stoel dus los zet. Om niet teveel of te weinig tegendruk van de rugleuning te krijgen, dien je de weerstand van de dynamiek aan te passen. Zoek eventueel in de handleiding welke knop dit is. Doel is dat je mooi rechtop kan zitten en de ondersteuning voelt. Zet je je lichaamsgewicht in, dan komt de stoel in beweging. Geef het even de kans om eraan te wennen, het loont…

* Instellen: bureaustoelautozetelvrachtwagen