Ergonomie in de wagen: hoe je autozetel instellen?

Hoe je autozetel instellen?

Dagelijks naar het werk of een lange trip op vakantie, we brengen heel wat tijd door in de wagen. Goed zitten begint met het instellen je autozetel. Naast de zitting en rugleuning is er ook aandacht voor het stuur en de spiegels. Je autozetel instellen helpt om comfortabel en pijnvrij te zitten. Alvast een goede rit gewenst…

1. Zithoogte

Autozetels zijn in hoogte regelbaar. Stel deze zo hoog in dat er nog een vuist kan tussen je hoofd en het dak van de auto. Zo heb je een goed zicht voor en achter de wagen. Bedoeling is dat iedereen door het midden van de voorruit kan kijken. Je zou een kind van één meter groot op één meter voor of achter de auto moeten kunnen zien.

2. Helling zitvlak

De zithoogte heeft rechtstreeks invloed op de helling van het zitvlak. Soms past deze zich automatisch mee aan. Richtlijn is dat de bovenbenen zoveel mogelijk ondersteund worden. De kleine bestuurder zal hoger zitten in een bijna klassieke zithouding met de bovenbenen horizontaal. Het zitvlak mag dan eveneens horizontaal staan. Wie groter is, zal lager zitten met het zitvlak meer naar achter geheld.

Zitpositie auto

3. Afstand tot pedalen

Schuif je autozetel naar voor of naar achter zodat je de ontkoppelingspedaal volledig kan induwen met een lichte buiging in de knie. Zo zijn alle pedalen vlot bereikbaar en is er toch voldoende ruimte voor de benen. Tijdens lange ritten kan men de voet ook comfortabel op de voetsteun plaatsen.

4. Helling rugleuning

De hoek tussen zitting en rugleuning is best groter dan 90°. Dat betekent dat de rugleuning steeds wat naar achter helt. Om de holte van de lage rug te ondersteunen, pas je de hoogte en diepte van de lage rugsteun aan. De hoeveelheid druk kies je zelf in functie van wat comfortabel is. Wie niet over een verstelbare steun beschikt, kan een losse lage rugsteun gebruiken, indien gewenst.

Lordosit geeft extra steun in lage rug wanneer autozetel dit niet voldoende doet

5. Hoogte en afstand van het stuur

Om de hoogte en afstand van het stuur in te stellen, strek je je armen voor je uit op schouderhoogte. De polsen zou je ontspannen bovenop het stuur moeten kunnen leggen. Wanneer je het stuur dan in het midden vastneemt, bekom je dan de typische “10 voor 2” positie. Bij langere ritten kan je het stuur onderaan vasthouden met de armen ontspannen langs het lichaam of op een armsteun.

6. Hoofdsteun

De hoofdsteun speelt een belangrijke rol in de preventie van whiplash bij aanrijdingen. Het is daarom belangrijk dat deze zich dichtbij het hoofd bevindt met de bovenrand van de hoofdsteun gelijk met de kruin van je hoofd. De horizontale afstand zou best niet groter zijn dan 4cm. Tijdens het autorijden zelf gebruik je normaal de hoofdsteun niet.

Bij het instellen van de autozetel hoort ook een goede hoogte en afstand van de hoofdsteun.

7. Gordel

De driepuntsgordel in de auto ondersteunt het lichaam aan de schouder en het bekken. Stel de hoogte in zodat de gordel over de schouders komt. Bij een te hoge instelling zal de gordel snijden in je nek, een te lage gordel onder schouderhoogte geeft minder bescherming.

8. Spiegels

Het grootste gezichtsveld door de achteruitkijkspiegel bekom je door de onder- en linkerkant van de spiegel gelijk te zetten met de onder- en linkerkant van de achterruit. De spiegels links en rechts kan je naar opzij en naar boven/onder instellen. Naar opzij is de richtlijn dat je de achterzijde van je auto nog net kan zien. De hoogte stel je zo in dat je twee derde lucht ziet en één derde grond.

Na je zetel dien je ook je achterspiegel in te stellen voor een optimaal zicht   Zijspiegel wagen

9. Hou de aandacht erbij

Bij lange ritten durft de aandacht wel eens te verslappen. Met cruisecontrol wordt er nog minder van de chauffeur verwacht. Wegdromen of naar de smartphone grijpen is dan verleidelijk. Bij één derde van de ongevallen speelt de smartphone een rol. Best niet dus…

10. Pauzeer eens na twee uur autorijden en beweeg

Je autozetel instellen volgens bovenstaande tips, zorgt voor comfortabel en pijnvrij autorijden. Regelmatig pauzeren draagt hier ook toe bij. Onderbreek daarom regelmatig het langdurig zitten, goed voor lichaam en geest.

* Instellen: bureaustoelautozetelvrachtwagen