Zithouding vrachtwagenzetel

Bestuurderszetel vrachtwagen afstellen

De bestuurderszetel in een vrachtwagen is een belangrijk hulpmiddel voor de professionele chauffeur. Een goede afstelling is uiteraard belangrijk voor de belasting op de rug en de efficiëntie van de trillingsdemping. Hier volgen praktische tips.

1. Zitvlak

In een vrachtwagen is het zitvlak van de bestuurderszetel min of meer horizontaal. Doel is de bovenbenen zoveel mogelijk te ondersteunen zonder onaangename druk in de kniekuil. Daarom kan men de diepte van het zitvlak regelen en het korter of langer maken.

Toch zal rijden enkel lukken wanneer men aan de pedalen geraakt. Belangrijk is dat men de ontkoppelingspedaal comfortabel kan indrukken. Voor de gaspedaal kan men als richtlijn een hoek van 120° in de knie hanteren.

2. Rugleuning

De zithouding in een vrachtwagenzetel is op zich goed. Doordat de helling van de rugleuning iets naar achter staat, zal de hoek tussen romp en bovenbenen iets meer dan 90° bedragen. De rug bevindt zich zo in een natuurlijke houding. Om de holte in de lage rug te ondersteunen, is het instellen van de lage rugsteun belangrijk. De hoogte en diepte moet zo aangepast worden dat de natuurlijke holle kromming in de lage rug opgevuld wordt.

3. Stuur

Het stuur in de vrachtwagen staat meer horizontaal opgesteld vergeleken met de auto. De laat een betere krachtoverdracht toe, maar maakt dat de optimale positie iets anders is. De hoogte wordt best zo ingesteld dat er nog een vuist kan tussen de bovenbenen en de onderkant van het stuur. De diepte moet mogelijk maken dat de bestuurder met ontspannen armen kan rijden. De ellebogen bevinden zich dan naast het lichaam, eventueel gesteund op een armsteun.

4. In- en uitstappen

Ondanks de goede zitpositie is de lange duur van het zitten de dooddoener in een vrachtwagen. De schokdempers van de rug verliezen hun werking door de constante druk. Bij het uitstappen moet men het springen ten alle tijde vermijden. De rug zal deze schok niet goed kunnen opvangen. Dit is een klassieker onder de arbeidsongevallen.

In- en uitstappen gebeurt met het aangezicht naar de cabine. Voor een stabiele houding zijn er steeds drie contactpunten nodig met handen en voeten nodig. Misschien niet sexy, maar in- en uitstappen gebeurt trede per trede.

5. Onderbreek het zitten

Rij- en rusttijden zijn opgelegd om de aandacht op de weg te verzekeren. Ook voor de rug is een pauze interessant om het langdurig zitten te doorbreken. Dit is de moment om eens te bewegen of wat rond te wandelen. De natuurlijke schokdempers van de rug of de tussenwervelschijven kunnen zo herstellen of zich terug opladen.

* Instellen: bureaustoelautozetelvrachtwagen