Laptophouder

Laptophouder

Bij een laptop staat het scherm steeds te laag en te dichtbij. Bij meer dan twee uur laptopgebruik per dag kan men beter een laptophouder gebruiken met een extern toetsenbord en muis. De belasting op de nek is dan bijna 25% lager. Andere oplossing is de laptop aansluiten op een groot scherm dat in hoogte regelbaar is.

Tafel vs. laptophouder

Het opzet van deze studie was om het effect van een laptophouder te onderzoeken op de belasting van de nek, het subjectief comfort en de productiviteit. Tien gezonde mannelijke studenten met gemiddeld 10 jaar ervaring met PC werk en 18 maanden met een laptop, waren de proefpersonen. De hoogte van de werktafel en –stoel mochten vrij ingesteld worden. Bij een laptophouder kunnen ook de hoogte, afstand en inclinatie van het scherm individueel aangepast worden doordat er gewerkt wordt met een aparte muis en toetsenbord.

Laptop op tafel

Betere houding en productiviteit

Een biomechanische analyse werd gebruikt om de belasting van de nek te berekenen. Verder werd de subjectief ervaren belasting (Borg schaal) en de productiviteit gemeten. De resultaten laten een significant verschil zien: de laptophouder geeft gemiddeld 24% minder belasting ter hoogte van de nek. Door de aangepaste hoogte van het scherm moet de nek nu minder gebogen worden.

De ervaren vermoeidheid in de nek is gemiddeld 17% lager bij een laptopsteun. Ook de productiviteitsscore was 17% beter. Negen van de tien proefpersonen typten meer tekst met minder fouten.

Dit bevestigt het belang van een aanpasbare werksituatie die tegemoet komt aan de individuele werknemer tijdens langdurig beeldschermwerk. Het risico op overbelasting kan zo verminderd worden.