Laptophouder

Laptophouder is goed voor de nek

Veel mensen werken met de laptop op de tafel. Dat is snel en gemakkelijk, maar wel extra belastend voor de nek… Een laptophouder laat toe om de hoogte en afstand van het scherm optimaal in te stellen. Zo blijft het hoofd rechtop en verbetert de productiviteit. Wie meer dan twee uur per dag werkt op een laptop, kan daarom beter een laptophouder gebruiken met een extern toetsenbord en muis. Een nog betere oplossing echter is de laptop aansluiten op een groot scherm. Dat is goed voor de nek en de ogen…

Soorten laptophouders

Op de markt bestaan verschillende soorten laptophouders. Bij de keuze zijn twee criteria belangrijk: opvouwbare modellen en laptophouders met een documenthouder. Een laptophouder komt het meest tot zijn recht wanneer men werkt op wisselende locaties. Een opvouwbaar model laat zich dan makkelijk meenemen op verplaatsing.

Een laptophouder met steun voor papieren, zorgt dat het overtypen van documenten in een goede houding kan gebeuren. Men kan ook het toetsenbord op de steun zetten zodat men meer werkruimte heeft om te schrijven of bij taken waarbij de laptop niet nodig is. Indien men volledig paperless werkt, komen de modellen zonder documenthouder in aanmerking.

Laptop op tafelLaptop in laptophouder met extern toetsenbord en muis

Onderzoek laptophouder

Deze studie wou het effect onderzoeken van een laptophouder op de belasting van de nek, het subjectief ervaren comfort en de productiviteit. Tien gezonde mannen deden daarom mee aan het experiment. Ze voerden een gestandaardiseerde typtaak uit, enerzijds met de laptop op de tafel en anderzijds met de laptop in een lapthophouder. De hoogte van de tafel en stoel kon men daarbij naar eigen voorkeur instellen. Bij de laptophouder kon men uiteraard ook de hoogte, afstand en inclinatie van het scherm individueel aanpassen. Richtlijn is het scherm op armlengte afstand en de bovenrand maximum op ooghoogte.

Betere houding en productiviteit

Sensoren of markers registreerden de houding van nek en hoofd. Een biomechanisch model berekende vervolgende de belasting op de nek. De proefpersonen beoordeelden zelf de subjectief ervaren belasting (Borg schaal). Voor productiviteit tenslotte was de hoeveelheid getypte tekst en het aantal fouten maatgevend.

De resultaten toonden een positief effect van de laptophouder. De belasting in de nek lag immers 24% lager. Doordat men de hoogte van het scherm kan aanpassen, moet men de nek duidelijk minder buigen. Wetende dat het hoofd ongeveer 5kg weegt, moeten de nekspieren dit gewicht niet meer constant tegenhouden. De ervaren vermoeidheid in de nek is dan ook gemiddeld 17% lager met een laptophouder. Ook de productiviteit was 17% beter. Dat betekende dus dat de deelnemers meer tekst typten met minder fouten.

Deze studie bevestigt het belang van een laptophouder. Mensen die op wisselende locaties werken met hun laptop, hebben zeker baat met een laptophouder. Zo kunnen ze hun werkplek steeds optimaliseren en het risico op overbelasting verminderen. Wie op een vaste werkplek werkt, sluit de laptop beter aan op een groot extern scherm. Dat komt de leesbaarheid ook ten goede.

Bron: Lindlblad Berkhout ea 2004 The effect of using a laptopstation compared to using a standard laptop PC on the cervical spine torque, perceiveed strain an productivity. Appl Ergon 35 (2): 147-52. DOI: 10.1016/j.apergo.2003.11.008


IT materiaal: schermtoetsenbordmuislaptophouderdocumenthoudervoetensteun