Door al het thuiswerken of telewerken thuis ontdekken veel mensen de meerwaarde van een bureaustoel. Een keukenstoel gaat na een tijdje toch last geven en dan denkt men terug aan de ergonomische bureaustoel op kantoor. Maar wat zijn de aandachtspunten voor een goede bureaustoel om gezond te thuiswerken?
Waar moet ik op letten?
- Verstelbare zithoogte
Een goede zithoogte is met je heupen lichtjes hoger dan je knieën. Zet je voeten plat op de grond en controleer of de bureaustoel voldoende hoog kan. Omdat de tafel thuis vaak niet verstelbaar is, gaat wie kleiner is best wat hoger zitten met een steun onder de voeten. Een goede zithouding is met een open hoek tussen romp en bovenbenen (>90°). De rug behoudt dan gemakkelijker zijn natuurlijke vorm.
2. Steun in de lage rug
De rug heeft een holle kromming in de lage rug. Daarom kies je best een bureaustoel die een bolle vorm heeft aan de rugleuning. Deze bolling moet je ook kunnen verstellen zodat ze goed past in de holte van je rug. Op die manier geeft de bureaustoel goede steun aan de lage rug.
3. Beweging
De ideale zithouding bestaat niet, het geheim ligt in de afwisseling. Bureaustoelen die kunnen bewegen zijn op vlak van ergonomie daarom een pluspunt. Bekijk ook of je de hoeveelheid tegendruk kan afstellen in functie van je lichaamsgewicht. Zo stoort de beweging niet of voelt het zelfs aangenaam aan. En vergeet daarnaast ook niet elk half uur eens recht te staan…
4. Zitdiepte
Voor kleinere mensen kan de diepte van het zitvlak belangrijk zijn. Je kan dit makkelijk controleren of je makkelijk tot tegen de rugleuning kan. Is dat niet het geval, kies dan een kleinere zitdiepte of een bureaustoel waar men het zitvlak kan verschuiven. Ideaal zou er nog een vuist passen tussen de rand van je stoel en je kniekuil.
5. Armsteunen of aangepaste tafelhoogte
Nog belangrijker dan armsteunen, is een goede tafelhoogte. Met de ellebogen ontspannen naast je lichaam in een hoek van 90°, zou de tafel het gewicht van je armen moeten dragen. Alle eigenschappen van de bureaustoel gaan immers verloren wanneer je tafel te laag blijft staan. Hetzelfde geldt voor je scherm. Werk daarom ook op een apart toetsenbord en muis zodat je je scherm op een goede hoogte en kijkafstand kan plaatsen.
Check hier je werkplek om je zithouding te controleren (e-learning)

Luister eens op je werk…
De werkgever is verantwoordelijk voor de benodigde apparatuur tijdens telewerken of thuiswerken. Ook het ergonomisch meubilair zoals een groot scherm en bureaustoel om te thuiswerken vallen hieronder. Veel bedrijven maken daarom ook afspraken hierover.
Door Corona hebben verschillende bedrijven gekozen voor een praktische oplossing: de medewerkers mochten het materiaal meenemen van kantoor dat ze nodig hadden. Andere bedrijven deden dan weer inspanningen om de aankoop van een goede stoel en scherm te faciliteren. Dat kan via een voordelenplatform, korting op webshop huisleverancier, budgetstoel voor telewerkers, enz… Vraag zeker eens op je werk na of er geen mogelijkheden zijn om voordelig aan een bureaustoel te geraken.
Mensen die voor Corona reeds structureel thuiswerkten, kennen waarschijnlijk wel de onkostenvergoeding. Een werkgever kan immers de benodigde apparatuur ter beschikking stellen of er een onkostenvergoeding voor geven. Dat wordt dan formeel geregeld via een schriftelijke bijlage aan de arbeidsovereenkomst. Daarin worden ook afspraken gemaakt rond de werkuren, bereikbaarheid, rechten en plichten,… Daarom hebben bedrijven nood aan een thuiswerkbeleid.