Dynamisch kantoor

Dynamisch kantoor

Een dynamisch kantoor integreert meer beweging en minder zitten in de lay-out van de kantooromgeving. Verschillende taken gebeuren in verschillende ruimtes in een verschillende houding… Op een spontane manier zal de medewerker meer van werkplek wisselen omdat dit gedrag uitgelokt wordt door de kantoorinrichting. Dat past in een ruimere aanpak om minder en minder lang te zitten op kantoor.

Verschillende taken in verschillende ruimtes

De grootste ergernis bij open landschapskantoren is geluid. Vooral niet-relevante gesprekken van collega’s wekken irritatie op. Geluid kan men tegengaan door dempende materialen, scheidingswanden, compartimentering, enz… In een dynamisch kantoor echter, haalt men het geluid weg uit de open ruimte aparte zones te creëren. Telefoneren, printen, overleggen, bijpraten, concentratiewerk… gebeuren in een andere ruimte van het kantoor. Op deze manier gaan medewerkers onbewust bewegen om naar de centrale printer te wandelen of met een collega te overleggen. Dat heet ook nudging, het gewenste gedrag onbewust uitlokken.

Verbinding, integratie, nabijheid en zichtbaarheid

Wanneer een werkplek grenst aan een doorgang, zal men vaker rechtstaan en bewegen. Dat heet verbinding, men kan gemakkelijk andere plaatsen bereiken en om naar je eigen werkplek te gaan zijn verschillende routes mogelijk.

Integratie kijkt meer naar de bereikbaarheid van een looproute. Een centrale gang waarop verschillende looproutes op aansluiten maken alle ruimtes vlot bereikbaar en zetten aan tot meer rondwandelen. Dit principe leidt tot een kantoorindeling waarbij in het midden zich de gemeenschappelijke ruimtes bevinden (telefoneren, printen, overleggen, koffie, concentrate) en aan beide zijden ervan de open kantoren. Vanuit het landschapskantoor kan men snel op een de centrale gang, die uitgeeft op de dynamische ruimtes.

Nabijheid en zichtbaarheid van medewerkers zijn factoren die het langdurig zitten juist bevorderen. Men communiceert veelal van op de eigen werkplek. Om dit te vermijden is ruimtelijke spreiding en afscherming een strategie om mensen uit de open ruimte te krijgen. Daarom werd geopteerd voor de dynamische ruimtes in het midden en niet aan de buitenkant rondom de open ruimte. In het laatste geval is de nabijheid en zichtbaarheid groter, wat uitnodigt om te blijven zitten.

Verschillende ruimtes met verschillende houdingen

De verschillende taken in de verschillende ruimtes lenen zich tot verschillende houdingen. Kopiëren gebeurt veelal staand, aan de koffieruimte kan men barkrukken voorzien (half staan), telefoneren kan in lounge zetels, concentratiewerk aan een zit-sta tafel en overleggen aan statafels of voor wie nog meer dynamiek wil een loopband of fiets. Dit biedt de interieurarchitect ook weer mogelijkheden tot creativiteit.

Bronnen:

[1] Smith ea 2013. Active buildings: modelling physical activity and movement in office buildings. An obaservational study protocol. BMJ Open 2013; 3: e004103 (link).

[2] Duncan ea 2013. Development and reliability testing of a self-report instrument to measure the office lay-out as a correlate of occupational sitting. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2013, 10:16 (link).

* Lang zitten
Lang zittenZitten is het nieuwe rokenzitten is dodelijkminder zitten en meer bewegenmeten van zitgedragbewegen beschermtminder zitten op het werkveelzijdige aanpakzittend of staand werken

* Actieve kantoorinrichting
Zit-sta tafelwalkdeskgezonde gebouwendynamisch kantoor activity based werken