Minder zitten en meer bewegen

Oplossingen om het langdurig zitten te doorbreken zijn minder zitten, vaker rechtstaan en meer bewegen. Binnen deze strategieën volgen hier concrete tips voor minder zitten en meer bewegen. Kies de tips die het beste bij jou passen.

Minder zitten

Minder zitten betekent dat men minder uren per dag al zittend doorbrengt. De meest efficiënte manier is om taken die men normaal zittend uitvoert, dan al staand uit te voeren. In plaats van zittend vergaderen kan men ook staand vergaderen. Hetzelfde geldt voor telefoneren. Dat is de ideale moment om eens uit je bureaustoel te komen. Een zit-sta tafel is ook een interessant hulpmiddel. Zo kan men zittend en staand werken afwisselen. Best zoek je naar een nieuwe routine: bepaalde taken al staand afwerken of op systematische tijdstippen (als je toekomt op het werk en voor je vertrekt of voor en na de middagpauze).

Werk staand met een zit-sta tafel
Staand vergaderen is efficiënt en gezond
Telefoneer staand

Staand telefoneren

Vaker rechtstaan

Vaker rechtstaan dient om het langdurig aan één stuk door zitten te onderbreken. Een goede richtlijn is daarbij om elk half uur eens rechtstaan. Dat zorgt voor kortere periodes van zitten. Doel is het zitten regelmatig te onderbreken met een korte stapauze. Het meest direct is een wekker of software te gebruiken, die je attent maakt wanneer je 30 minuten zit. Subtieler is je vuilbak aan de deur zetten. Zo zal je onbewust toch rechtstaan om iets weg te gooien. Vaak komt het ook neer op nieuwe routines: rechtstaan als iemand binnenkomt, als je een taak hebt afgerond,…

Zet de vuilbak verder weg van je tafel
Sta op elke keer iemand je bureau binnen komt
Sta recht als je een taak hebt afgerond
Krijg je last aan rug,… sta eens recht
Zet een wekker
Gebruik software die een melding geeft

Wekker voor minder zitten en meer bewegen

Meer bewegen

Minder zitten en meer bewegen heeft als doel om ons metabolisme actief te houden. Alle beetjes van bewegen doorheen de dag zijn daarvoor zinvol. De kantoorinrichting kan hierop inspelen door centrale printers, vuilbakken of koffie corners. Ook het aankleden van de gangen of trappen, stimuleert tot meer bewegen. Naar een collega wandelen of samen een wandelvergadering houden, zijn ook goede manier om meer stappen op de teller te krijgen. Bewegen is namelijk efficiënter dan staan. Let wel, hiermee haal je wel niet de beweegnorm. Daarvoor is meer fysieke activiteit voor nodig.

Ga naar de centrale printer of papiermand
Gebruik de trappen in plaats van de lift
Ga eens naar een collega in plaats van te mailen
Hou een wandelvergadering
Parkeer je auto wat verder

Trap voor minder zitten en meer bewegen

* Lang zitten
Lang zittenZitten is het nieuwe rokenzitten is dodelijkminder zitten en meer bewegenmeten van zitgedragbewegen beschermtminder zitten op het werkveelzijdige aanpakzittend of staand werken

* Actieve kantoorinrichting
Zit-sta tafelwalkdeskgezonde gebouwendynamisch kantoor