Vleeshaak

Vleeshaak: vorm handvat

De vleeshaak is een interessant hulpmiddel om stukken vlees te tillen of te verslepen. Een goede grip is immers verzekerd. Na een vergelijking van zeven verschillende vormen van handvatten, kwam de vleeshaak met een dubbel kegelvormig handvat als beste uit de bus.

Vleeshaken

Vormen handvat

Twee bestaande en vijf nieuwe ontwerpen van handvatten van vleeshaken werden met elkaar vergeleken:
(a) rechthoekig polyethyleen handvat, standaard
(b) kegelvormig doorsnede van 30 naar 35mm,
(c) kegelvormig met haak aan uiteinde,
(d) (e) dubbel kegelvormig, van 38mm naar 26mm en
(f) (g) cilindervormig met haak in het midden of uiteinde.

Dubbele kegelvorm als beste

De maximale trekkrachten waren duidelijk groter bij de dubbele kegelvorm. Ook in relatie tot de opgemeten spieractiviteit blijkt deze vorm het meest efficiënt (kracht/EMG). Met een krachtgevoelige handschoenen kon ook de geleverde kracht per vinger bekeken worden. Het handvat met een dubbele kegelvorm gaf de meest gelijkmatige krachtverdeling tussen de verschillende vingers. Dit verklaart waarom er het minste ongemak werd genoteerd door de proefpersonen. Een haak in het midden geniet de voorkeur omdat de geleverde kracht dan in het verlengde van de voorarm ligt.

De traditionele vleeshaak met eerder een plat handvat doet zijn werk, maar vraagt meer kracht dan nodig is. Omdat men in de vleesverwerking in een koude omgeving werkt met handschoenen aan, is handkracht wel een bepalende factor in vermoeidheid. Met het oog op overbelasting en langer werken, is een aangepast handvat een makkelijke oplossing.

Handgereedschap: principeshamerknijptangmetaalzaagschuurmachinesneeuwscheprugzakstofzuigerheggenschaarsnoeizaagsnoeischaarvleeshaakvleesmestennisracket