Meubelproductie

Chronische overbelasting aan de bovenste ledematen is een probleem in de meubelproductie. Het aantal gevallen van het carpaal tunnel syndroom en tendinitis liggen hoger dan het gemiddelde in andere industrieën. Daarom werd het bekleden, het spuiten of lakken en het schuren van zetels verder onderzocht en werden hiervoor nieuwe gereedschappen ontwikkeld.

Bekleden stof

Bij het bekleden moet de stof eerst aangespannen worden. Hiervoor is een grote statische knijpkracht vereist van de niet-dominante hand. Deze pincetgreep moet bovendien meer dan 40 keer per minuut herhaald worden.

Aanspannen van bekleding met de hand vraagt veel kracht tijdens de meubelproductie. Aanspannen van bekleding met een klem die een goede grip verzekert.

De nieuwe hand tool wordt vastgegrepen met een krachtgreep, waardoor de grotere voorarmspieren worden aangesproken. Na het meten van de spieractiviteit, blijkt dat de spieractiviteit van de handspieren daalt met 51%. Ook wordt de stof over een grotere afstand aangespannen, waardoor de herhaling daalt. De stoffeerders vonden het subjectief comfort beter: minder branderig gevoel, pijn en vermoeidheid van de niet-dominante hand.

Spuiten

Het spuiten levert vooral problemen bij horizontale vlakken omdat dit een extreme overstrekking van de pols vraagt met een zijwaartse afwijking. Op hoogte komt daar nog eens bij dat de schouder langdurig geheven wordt en een grote kracht moet leveren door het gewicht van het spuitpistool.

Klassiek spuitpistool lokt een gebogen pols uit op een horizontaal werkvlak. Een ergonomisch spuitpistool heeft een handvat dat past voor werken op een horizontaal en verticaal vlak.

De nieuwe oplossing laat zowel een pistoolgreep voor de verticale zijkanten toe, als een verticale greep voor de horizontale vlakken. Dat dit effectief werkt, blijkt uit de metingen van de gewrichtshoeken: de polsbuiging is 40° minder en de zijwaartse afwijking 14° bij de hoge horizontale vlakken. Het spuitpistool is ook gemaakt uit composietmateriaal waardoor het gewicht wordt gereduceerd. De twee startknoppen worden door de volle hand bediend.

Schuurmachine

Bij het schuren van meubels is trilling de grootste risicofactor. Door de combinatie met een grote statische handkracht wordt het effect van deze trilling nog versterkt tijdens de meubelproductie.

Een schuurmachine stabiliseren met de blote hand vraagt veel kracht. Een schuurmachine met brace vermindert de kracht en ondersteunt de hand tijdens de meubelproductie.

Door de schuurmachine te voorzien van een soort brace wordt deze grijpkracht verminderd. De spieractiviteit van de polsstrekkers daalt 30%, terwijl de buigers toch evenveel blijven werken. Ook het subjectief comfort op de rug van de voorarm is lager, wat bevestigt dat de polsstrekkers minder belast worden. Door de handschoen te bekleden met een visco-elastisch materiaal op de plaats van handpalmen en vingers wordt ook de invloed van trilling opgevangen. Twee velcro banden houden de brace goed op zijn plaats.

Besluit

Deze labogegevens tonen een duidelijke verbetering aan van de nieuwe handgereedschappen voor meubelproductie. De volgende stap is de implementatie in de industrie. Hiervoor is participatie van de werknemers heel belangrijk voor het aanvaarden van deze aanpassingen. Ook het management moet overtuigd worden om een kost op korte termijn te doen die slechts voordelen biedt op lange termijn.

Bron:
Ergonomic interventions for the furniture manufacturing industry. Part II – Hand Tools. Mirka GA, Shivers C, Smith C, Taylor J. 2002 Int J Ind Erg 29: 275-287.

Handgereedschap: principeshamerknijptangmetaalzaagschuurmachinesneeuwscheprugzakstofzuigerheggenschaarsnoeizaagsnoeischaarvleeshaakvleesmestennisracket