Hamer met gebogen steel

Hamer met gebogen steel

Onderzoek ging de polsbewegingen na bij een hamer volgens het principe van “bending the tool and not the wrist”. Men gaat er vanuit dat een hamer met gebogen steel de afwijkende posities van de pols vermindert, wat toch gezien wordt als een risicofactor voor overbelastingsaandoeningen aan de hand/pols zoals carpaal tunnel syndroom en tenosynovitis.

Betere houding

De handgrepen van de hamers hadden in deze studie een hoek van 0°, 20° en 40°. Voor beginners bleek een gebogen steel te resulteren in minder zijwaartse afwijking van de pols vergeleken met een rechte greep. De kromming van de hamersteel had geen effect op de werkprestatie. Wel is hameren aan een verticale muur steeds minder goed dan op een horizontale werkbank.

Geen effect op vermoeidheid

Een tweede deel ging de invloed van een hamer met gebogen steel (0°,20°, 40°) en de oriëntatie van het werkvlak (verticaal, horizontaal) na op de spiervermoeidheid in de voorarm en het subjectief ervaren onderzoek ongemak. Een buiging in de steel vertoonde geen verschil met een rechte steel. Het werken aan een verticaal vlak is wel subjectief en objectief meer vermoeiend vergeleken met een horizontale werkoriëntatie.

Uit beide studies wordt besloten dat een hamer met gebogen steel voordelig is omdat ze de polshouding beter is zonder dat de prestatie, spiervermoeidheid en subjectief ervaren ongemak worden aangetast.

Bron:

Effects of handle angle and work orientation on hammering: I. Wrist motion and hammering performance. Schoenmarklin RW, Marras WS. Human Factors 1989; 31: 397-411.

Effects of handle angle and work orientation on hammering: II. Muscle fatigue and subjective rating of body discomofrt. Schoenmarklin RW, Marras WS. Human Factors 1989; 31: 413-420.