Hamer met gebogen steel

Hamer met gebogen steel

Een hamer met een gebogen steel volgt het principe “bending the tool and not the wrist”. De afwijkende houdingen van de pols verminderen met een gebogen, wat toch gezien wordt als een risicofactor voor overbelasting in professionele context. Om de schokken te absorberen speelt het materiaal van de steel een rol. Een compositietmateriaal zoals grafiet doet dit het best.

Gebogen steel

Een hamer met een gebogen steel vermindert de zijwaartse afwijking van de pols, vooral bij de impact. Een onderzoek vergeleek daarvoor hamers met een rechte steel met hamers waarbij de steel 20° en 40° gebogen was. Ondanks de betere houding van de pols, had de kromming geen effect op de werkprestatie. Wel verloopt hameren op een verticale muur steeds minder vlot dan kloppen op een horizontale werkbank.

Naar spiervermoeidheid toe in de voorarmen en het subjectief ervaren ongemak, vertoonde een gebogen steel geen verschil met een rechte steel. Het kloppen met de hamer op een verticaal werkvlak was zowel subjectief als objectief meer vermoeiend vergeleken met een horizontale werkoriëntatie.

Dempend materiaal

Naast de houding van de pols zijn ook de schokken bij de impact een belastende factor. Het is niet voor niets dat een hamer klassiek een houten steel heeft. Hout zal beter de schokken absorberen vergeleken met een stalen handvat. Een stalen steelt heeft daarom steeds een rubberen bekleding. Enerzijds fungeert dit als antislip, anderzijds dempt het rubber enigszins. Een hamersteel met glasvezel kern combineert de onbreekbaarheid en demping. Een zachte laag zorgt voor een comfortabele grip. Vandaag zijn er ook composietmaterialen zoals grafiek, die sterkte en demping combineren.

Handgereedschap: principeshamerknijptangmetaalzaagschuurmachinesneeuwscheprugzakstofzuigerheggenschaarsnoeizaagsnoeischaarvleeshaakvleesmestennisracket