Bij het snoeien van bomen wordt voor de dikkere takken een snoeizaag gebruikt. Door de jaren heen zijn er verschillende modellen op de markt verschenen. Deze studie maakte een vergelijking op vlak van spierwerking, houding van de pols, de nodige tijd en de subjectieve voorkeur. De klassieke snoeizaag met gebogen handvat werkte het snelst en werd ook het best beoordeeld (tweede en vijfde op de foto). De positie van de pols was ook meer neutraal, hoewel dit geen effect had op de spieractiviteit.
Snelheid bepaalt voorkeur snoeizaag
De zagen waarmee het snelste gesnoeid werd, werden ook subjectief als beste beoordeeld. Dit waren de tweede en vijfde snoeizaag, met een klassiek ontwerp. De derde zaag scoorde het best op vlak van spierwerking. De armspieren moesten minder hard werken, hoewel het verschil niet groot was. Daar tegenover staat echter dat het zagen het langste duurde met deze snoeizaag, samen met de eerste (bovenste) zaag.
Een gebogen handvat had een duidelijke invloed op de polspositie, die meer in het verlengde van de voorarm bleef. Toch is het gebogen handvat niet de norm geworden in industrie. Waarschijnlijk omdat niet steeds in hetzelfde vlak wordt gewerkt, maar voor het zagen is dit dus wel het geval en een goede oplossing.
Pinksteun weinig effect
Men zou kunnen verwachten dat een steun voor de pink de nodige handkracht zou verminderen. Hoewel dit klopte voor snoeizaag 3 (laagste spieractiviteit) werd dit niet bevestigd door de andere types (1, 2 en 5). Ook een gebogen handvat had geen duidelijk effect op de spierwerking. De zagen met een rechte greep (4 en 6) waren wel het meest belastend voor de spieren van de hand.
Er kan niet eenduidig één snoeizaag als beste naar voor geschoven worden. Zaag 3 vertoont de laagste spieractiviteit, maar wordt subjectief minder goed ervaren. Door de grote afstand tussen de hand en het zaagblad was er minder stabiliteit en nauwkeurigheid tijdens het zagen. De meeste voorkeur ging uit naar de snoeizagen 2 en 5, die met hun gebogen handvat ook een meer neutrale polspositie lieten optekenen.
Bron:
An evaluation of arborist handsaws.Mirka GA, Jin S, Hoyle J. Appl Erg 2009; 40: 8-14.
Handgereedschap: principes – hamer – knijptang – metaalzaag – schuurmachine – sneeuwschep – rugzakstofzuiger – heggenschaar – snoeizaag – snoeischaar – vleeshaak – vleesmes – tennisracket