Knijptang met gebogen grepen

Knijptang

Een knijptang met gebogen steel laat een betere houding van de pols toe bij het werken op gekanteld werkvlak. De gebogen steel beantwoordt daarmee aan het principe “bend the tool, not the wrist”. Een slechte polspositie is immers een risicofactor voor overbelasting aan de hand of pols. 

Opzet

Zestien proefpersonen voerden een complexe 3D taak uit en een eenvoudige assemblagetaak terwijl de productiviteit, pols- en schouderpositie werden geregistreerd. Ook de oriëntatie van het werkvlak werd gevarieerd, verticaal en 45°. De resultaten tonen dat het voordeel van gebogen handgrepen afhankelijk is van de soort taak.

Soort taken

Bij complexe 3D bewegingen was de knijptang met gebogen steel:

  • 5.3% sneller
  • 50% minder schouderafwijkingen
  • 12% minder zijwaartse polsafwijkingen

Tijdens assemblage was de knijptang met gebogen steel:

  • 4,9% trager
  • 22% minder zijwaartse polsafwijkingen

De polshouding is globaal genomen steeds beter met de knijptang met gebogen grepen. De prestatie is uiteenlopend, maar waarschijnlijk kan dit nog verbeteren na een leerfase.

Oriëntatie werkvlak

Een klassieke knijptang is ontwerpen voor een horizontaal werkvlak zoals een werktafel. Toch moet er soms ook in andere richtingen ook gewerkt worden. Een muur is bijvoorbeeld verticaal, assemblage gebeurt in alle richtingen. Voor deze taken werd de knijptang met gebogen handvat ontworpen.

De productiviteit was steeds groter bij een 45° gekanteld werkvlak ten opzichte van een verticale oriëntatie omwille van het betere zicht. Tijdens de assemblage ging dit echter wel ten koste van de schouderpositie die 15% meer geheven was. De complexe taak daarentegen lokte een volledig andere grijpwijze uit, die resulteerde in minder zijwaartse polsafwijkingen.

Besluit

Bij specifieke taken op een gekanteld werkvlak geeft een knijptang met gebogen grepen globaal genomen een betere houding. De productiviteit vraagt daarentegen wel enige oefening.

Bron: Duke ea 2004. Productivity and ergonomic investigation of bent-handle pliers. Human Factors 2004; 46: 234-243.


Handgereedschap: principeshamerknijptangmetaalzaagschuurmachinesneeuwscheprugzakstofzuigerheggenschaarsnoeizaagsnoeischaarvleeshaakvleesmestennisracket