Het scheren van hagen is een aanzienlijke belasting voor rug, schouders, nek en polsen. Enerzijds is er het gewicht van de heggenschaar dat men constant moet dragen, anderzijds de verschillende hoogtes waarop men werkt.
Gewicht
Om het gewicht van de heggenschaar te verminderen, is een harnassysteem met olifantenslurf bedacht, waaraan de heggenschaar ophangt. Het tegengewicht wordt geregeld door een katrolsysteem zodat men nog slechts 1,5 kg zelf moet dragen. Dat maakt het scheren een stuk lichter. Bij professioneel gebruik loopt het gewicht van een heggenschaar snel op omdat men vaak een langer blad heeft voor de efficiëntie of aandrijving gebruikt om van de kabel verlost te zijn.
http://www.youtube.com/watch?v=s3mr-9fJxFc
Werkhoogtes
De wisselende werkhoogtes kan men aanpakken door verlengstukken aan de heggenschaar te gebruiken. Om de bovenkant van een haag te scheren, is het interessant als het blad horizontaal kan blijven terwijl men toch op de grond staat. Ook voor een lage haag op kniehoogte, is een verlengstuk interessant zodat men zich niet steeds moet bukken. Door een langer handgereedschap, kan wel de hefboom en dus de vereiste kracht toenemen. Bij professionele toepassingen kan men scheren vanop een stelling of alles automatiseren door een klepelmaaier.
Handvat
Verschillende soorten handgrepen van elektrische heggenscharen zijn reeds vergeleken. De combinatie van een horizontaal en opstaand handvat biedt het meeste bewegingsvrijheid en is het minst belastend. De spieren van de voorarmen moeten minder hard werken en het scheren van de heggen is globaal minder vermoeiend. Het handvat voor de rechterhand (voor rechtshandige) kan soms ook draaien om de pols zo min mogelijk te belasten.
Handgereedschap: principes – hamer – knijptang – metaalzaag – schuurmachine – sneeuwschep – rugzakstofzuiger – heggenschaar – snoeizaag – snoeischaar – vleeshaak – vleesmes – tennisracket