Derde remlicht auto

Derde remlicht auto

Een derde remlicht is sinds 2003 verplicht in België voor nieuwe auto’s. Het had zijn voordeel naar aantal ongevallen, gewonden en kosten reeds ruimschoots bewezen. De verklaring ligt in een betere zichtbaarheid van drie remlichten. De Gestaltpsychologie zegt dat we drie lichten niet waarnemen als drie aparte punten, maar als een driehoek. Dat vlak is veel groter dan een lijn tussen twee lampen.

Derde remlicht bovenaan achterruit

Het derde remlicht moet dus hoger staan dan de twee traditionele remlichten. De plaats bovenaan de achterruit is in die optiek beter omdat dit een veel grotere driehoek geeft dan onderaan de achterruit. Met beter zichtbare remlichten zullen mensen sneller reageren. Door de hoge plaatsing van het remlicht kan men ook eerder anticiperen. Men kan in dat geval namelijk twee of drie auto’s vooruit kijken en het remlicht zien.

Minder aanrijdingen

De Angelsaksische landen zijn de bakermat voor cognitieve ergonomie en in 1974 gebeurden reeds onderzoek naar het effect van een derde remlicht bij Londense taxi’s. Na 10 maanden tekenden ze ongeveer 60,6% minder kop-staart aanrijdingen, 61,1% minder gewonden en 61,8% minder kosten op. In de USA is de “center high mounted stop lamp” in 1986 ingevoerd. De ongevalsstatistieken na zes jaar waren iets minder spectaculair, maar nog steeds 5% minder botsingen vergeleken met voorheen. Ergonomie en veiligheid gaan hand in hand.

De volgende verbetering aan het derde remlicht was de intrede van de LED lampen. Bij de klassieke gloeilamp duurt het een kwart seconde vooraleer de volle lichtsterkte wordt bereikt. Bij LED lichten gebeurt dit meteen, met een kortere reactietijd als gevolg. Ook een hoge lichtintensiteit zorgt ervoor dat mensen sneller reageren.

En wat brengt de toekomst? Feedback over de graad van vertragen of de nood van het remmen zou nog interessant kunnen zijn. Meest concreet is het voorbeeld waar het derde remlicht zou flikkeren. Hoe harder men remt, hoe sneller het flikkert. Een andere idee is om het aantal LED puntjes van de streep boven de achterruit te laten toenemen, naarmate men harder remt. Nog andere pistes zoeken de verbetering in een progressieve helderheid of grootte van het licht in functie van de urgentie.

Een noodstop wordt wel reeds duidelijk gemaakt aan de achterligger. De vier richtingaanwijzers zullen namelijk mee aanspringen. Een alternatief zou kunnen zijn dat de twee orginele remlichten beginnen te flikkeren. De ergonomie staat niet stil, dus alvast benieuwd naar de volgende toepassingen…

* Cognitieve ergonomie:
principesusability testingppt presentatieGSM achter stuurzelfrijdende autosenioren GSMstemcomputerverpakkingfietsbordderde remlichtredundant coderentreinongelukrood
sein