Redundant coderen betekent dat je informatie op verschillende manieren geeft. Een verkeerslicht voor voetgangers is bijvoorbeeld gecodeerd naar kleur, vorm en plaats. Dat men mag oversteken kan men zien aan het groene mannetje, aan het wandelende mannetje of aan het onderste mannetje. Hetzelfde geldt voor de aan- en uitknop op de afstandsbediening. Deze heeft vaak een vaste plaats (rechts bovenaan), een vaste kleur (rood) en een vast symbool. Om de begrijpbaarheid van een boodschap of signaal te versterken, dien je het op meerdere manieren te coderen.
Vergissingen vermijden
Het grote voordeel van redundant coderen is dat het fouten door vergissingen tegengaat. Mensen maken sneller of meer intuïtief de juiste keuze. Dat voelt comfortabel en aangenaam aan. In het geval van het verkeerslicht werkt standaardisatie ook het juist herkennen in de hand. Iemand die kleurenblind is, kan zich nog steeds baseren op de plaats of het icoontje. Iemand die de taal niet spreekt, kan de info begrijpen aan de hand van het figuurtje of de kleur.
Beter onthouden
Toch kan het ook in niet-standaard situaties. Gekend voorbeeld zijn de parkeergarages. Men laat de auto ergens achter en wil deze na twee uur winkelen of na twee weken vakantie liefst snel terugvinden. Niet eenvoudig tussen duizenden parkeerplaatsen. Om het onthouden te vergemakkelijken kan men de verdieping naast de nummer ook coderen door een kleur, teken of letter. De tweede verdieping heeft zo bijvoorbeld naast de letter 2 ook een blauwe kleur en een zwaan als teken. Men moet dan nog enkel de nummer van de parkeerplaats onthouden.
Code moet enkelvoudig zijn
Nadeel is dat het ook een bron van fouten kan zijn omdat de gebruiker niet alle codes kent. Voorbeeld zijn de Ikea parkings. De parking is ingedeeld in verschillende kleuren en letters. Men moet wel beide codes onthouden en dat kan verwarrend zijn. Er is met andere woorden een gele, groene en rode C. Dat weet men niet altijd, niet iedereen overschouwt de hele parking. Dat is nog meer ondergronds het geval, waar men de andere zones of kleuren gewoon niet kan zien. De codes dienen dus enkelvoudig te zijn en worden best niet gecombineerd.
Een ander ludiek voorbeeld is een parkeergarage waarbij de parking ingedeeld is met de figuren van de tovenaar van Oz. Men onthoudt de zone van Dorothy en gaat met een gerust hart boodschappen doen. Bij terugkeer is men blij Dorothy teruggevonden te hebben. Helaas vond in dit voorbeeld de bestuurder zijn auto nog niet terug… Er waren immers twee Dorothy’s, eentje met de voorkant en eentje met de achterkant. Als men deze code of dit onderscheid niet weet, vindt men zijn wagen niet terug.
Besluit
Besluit is dat redundant coderen werkt. Men gebruikt best codes met een betekenis en elke code moet op zichzelf kunnen bestaan of begrepen worden.
* Cognitieve ergonomie:
principes – usability testing – ppt presentatie – GSM achter stuur – zelfrijdende auto – senioren GSM – stemcomputer – verpakking – fietsbord – derde remlicht – redundant coderen – treinongeluk – rood sein