Smartphone achter het stuur

GSM achter het stuur

Een GSM achter het stuur leidt de aandacht af en zijn een belangrijke bron van ongelukken (>20%), vaak met ernstige gevolgen. Toch speelt de GSM een belangrijke rol in de huidige informatiemaatschappij. Iedereen wil steeds op de hoogte blijven of op verschillende manieren kunnen communiceren. Een GSM achter het stuur is niet de oplossing, onze visuele aandacht is immers beperkt.

Wat doen mensen op hun GSM achter het stuur?

Autorijden en GSM gaan niet samen. Maar wat doen de mensen dan juist op hun GSM tijdens het rijden? Enkele cijfers van een poll met meer dan 2000 mensen tussen 18 en 65 jaar:

  • 70% belt met GSM tijdens rijden
  • 33% checkt mail
  • 31% leest en verstuurt tekstberichten achter het stuur
  • 28% surft op het internet
  • 27% checkt en post statusupdates op Facebook
  • 17% maakt foto’s van zichzelf
  • 14% post gemaakte foto’s op Twitter en Instagram
  • 12% maakt filmpjes of zichzelf, vrienden of omgeving

Gevaarlijk, maar we doen het wel…

Laten we eerlijk zijn, de meesten onder ons horen ergens in dit lijstje thuis… Onrustwekkender is dat 27% denkt dat ze dat op een veilige manier kunnen doen. Selfies tijdens het autorijden is zelfs een populaire trend op sociale media. Wanneer men de hashtag “driving selfies” intikt op Instagram, dan levert dat meer dan 6500 foto’s op. De hashtags “driving work” en “driving home” zijn goed voor meer dan 110.000 foto’s van chauffeurs achter het stuur. Die evidentie is niet goed…

Preventie ongevallen

Rationeel weten de meeste mensen wel dat een GSM achter het stuur geen goed idee is, maar toch blijven we het doen. Deze cijfers kunnen helpen bij de bewustwording. Verder staat men weinig stil met de mogelijke gevolgen. De vereniging “Ouders van Verongelukte Kinderen” lanceerde in Vlaanderen een bewustmakingscampagne over de gevolgen van het gebruik van de GSM achter het stuur. Het aangrijpend filmpje laat een moeder na een telefoontje zien die steeds ouder wordt, terwijl het zoontje op de achterbank even oud blijft…

Naast handsfree bellen, bestaan er ook apps die de functionaliteiten van de smartphone beperken. Drive Mode dempt binnenkomende berichten en bericht de afzender dat men aan het rijden is. De app springt automatisch aan wanneer men sneller dan 25 km per uur rijdt. Safely Go laat nog 3 contacten toe, terwijl de rest automatisch een melding krijgt dat je aan het rijden bent.

* Cognitieve ergonomie:
principesusability testingppt presentatieGSM achter stuurzelfrijdende autosenioren GSMstemcomputerverpakkingfietsbordderde remlichtredundant coderentreinongelukrood
sein