Een senioren GSM is eenvoudig in gebruik. Dat betekent een goede leesbaarheid en eenvoudige bediening om te bellen. Voor mensen met een moeilijk geheugen zijn herkenbaarheid en voorkeursnummers aanbevolen. Tot slot moet de batterijstand op het scherm duidelijk en begrijpbaar zijn. Communicatie is voor iedereen belangrijk in het behoud van zijn zelfstandigheid en deelname aan het maatschappelijk leven. Dit heeft ertoe geleid dat verschillende senioren gsm’s op de markt verschenen zijn.
Herkenbaarheid
Een senioren gsm moet eruit zien als een gewone telefoon. Zelfs mensen met een moeilijk geheugen weten nog waarvoor een telefoon dient. Afwijkende vormen echter hebben deze herkenbaarheid niet.
Leesbaarheid
Om de leesbaarheid te verbeteren zijn grote toetsen en scherm een eerste vereiste. Cijfers in een duidelijk zwart wit contrast zonder verwarring van de kleine letters voor tekstberichten, helpen mensen met een verminderd zicht. Een kleurenscherm en oplichtende toetsen zijn extra pluspunten. Een tactiele aanduiding op het cijfer 5 is eveneens aangewezen voor. Een bolletje of inzakking maakt het mogelijk de nummers blindelings te positioneren en te bedienen.
Eenvoudige bediening
Bij de bediening verdienen het opnemen en afleggen de meeste aandacht. Grote toetsen met met groene en rode telefoontje zijn door de meeste mensen goed gekend. Nog beter zijn gsm’s die opnemen door op eender welke toets te drukken of open te klappen. Een klap- of schuif gsm zorgt ook vanzelf voor een blokkering van het toetsenbord. Vroeger was dit een toetsencombinatie die men snel moet kunnen uitvoeren. Voor ouderen dient dit eenvoudiger te gebeuren door een aparte knop.
Begrijpbaar
Omdat het geheugen achteruit gaat met het ouder worden, werken verschillende modellen met voorkeursnummers. Achter elk cijfer kan een telefoonnummer voorgeprogrammeerd worden zodat men niets meer hoeft te onthouden. Een foto kan de keuze nog gemakkelijker maken of fouten vermijden. Wil men meer kunnen dan enkel bellen en gebeld worden, dan is een gsm met een menu bijna onvermijdelijk. Omdat een menustructuur vaak niet begrepen wordt, moeten de belangrijkste functies aan de buitenkant bediend kunnen worden.
Batterijstand
Tot slot is duidelijke informatie over de batterijstand gewenst zodat men tijdig de gsm opnieuw kan opladen. Opladen gaat gemakkelijer via een oplader waarin het toestel geplaatst kan worden dan via een adapter. Het gespreksvolume kan best aan de buitenkant geregeld worden. Dit is interessant in een drukke omgeving of voor mensen met een verminderd gehoor. Voor slechthorenden kan een loopset het geluid zonder storingen versterken op de t-stand van het gehoorapparaat.
* Cognitieve ergonomie:
principes – usability testing – ppt presentatie – GSM achter stuur – zelfrijdende auto – senioren GSM – stemcomputer – verpakking – fietsbord – derde remlicht – redundant coderen – treinongeluk – rood sein