werkhoogte

Werkhoogte

De optimale werkhoogte wordt bepaald door de ellebooghoogte. In functie van de aard van het werk, de lengte van het gereedschap en de hoogte van het werkstuk dient men nog correcties door te voeren. Dat bepaalt dan de effectieve hoogte van de werktafel of transportband.

[Download excel-rekenblad voor staand en zittend werken]

Aard van het werk Vaste hoogte Verstelbaar
Staand werken 102 cm – hoogte werkstuk +/- 10 cm
Zit-sta werkplek 107 cm – hoogte werkstuk +/- 10 cm
Zittend licht werk 85 cm 65 – 85 cm
Zittend precisiewerk 90 cm 70 – 90 cm

Staand werken

Staand werken is geschikt voor mobiel en zwaar werk. Deze taken gebeuren best met de handen 10 cm onder de ellebogen. Uitgaande van de gemiddelde Belg (man en vrouw), komt dat neer op 102 cm. Om de effectieve tafel/transportbandhoogte te kunnen, moet nog de hoogte van de gereedschappen en werkstukken in rekening gebracht worden. Dat is het aantal cm dat de tool of werkstuk onder de handen uitkomt. Bij een verstelbare tafel kan deze gemiddelde maat met 10 cm vermeerderd en verminderd worden, voor de grote en kleine werknemer.

Zit-sta werkplek

Een zit-sta werkplek biedt de uitkomst bij licht werk dat continu uitgevoerd wordt, zonder veel afwisseling of mogelijkheid om regelmatig recht te staan. Bij een zit-sta werkplek is de staande hoogte maatgevend, het zitten gebeurt in een klassieke zithouding op een hoge stoel (met voetensteun). Vermits het hier gaat over werk met matige precisie, is de optimale werkhoogte 5 cm onder de ellebogen. Dit komt uit op 107 cm, verminderd met de hoogte van de veelal kleinere werkstukken.

Zittende werkplek

Zittend werken geniet de voorkeur bij precisiewerk of licht werk dat niet continu moet gebeuren. De beste hoogte voor precisiewerk is 5 cm boven de ellebogen. Opdat iedereen voldoende beenruimte zou hebben, vormt de grote werknemer de referentie. Voor lichte manueel werk zonder al te veel precisie, is de ellebooghoogte maategevend. Dat verklaart een vaste hoogte van 85 cm. Een verstelbare voetensteun tot 25 cm zorgt dat iedereen met de voeten gesteund kan zitten.

* Ontwerp:
Ontwerprichtlijnenwerkhoogtereikafstandenbeen- en voetenruimtetilzones
tillen vermijden

* Maten:
hoogte keukenfietsmaatbh maattrappenmaat kinderfiets – afmetingen bed schoenmaatwerkhoogtekledingmatentouchscreenkijkafstand TV