Schoenmaat

Schoenen vinden we in alle soorten, kleuren en maten. Binnen de schoenmaten echter blijken er ook verschillende maatsystemen te zijn. Voor gewone schoenen worden Franse maten gebruikt, 40, 41, 42,… De schoenmaat van loopschoenen daarentegen worden veelal uitgedrukt in Engelse maten, 10, 11, 12. Die verschillen dan weer licht van de Amerikaanse maten. Om al deze verwarring te vermijden, kwam het Mondosysteem, dat de voetlengte in mm uitdrukt. Maar wat is nu wat?

Tabel schoenmaat
Figuur uit Frankel VH, Nordin M, Snijders CJ. 1995 Biomechanica van het skeletsysteem: grondslagen en toepassingen. Lemma, Utrecht.

Franse schoenmaat

In het Franse maatsysteem van schoenen wordt er één maat voorzien per 2/3 cm (0,67 mm). Bij de voetlengte wordt een lengtetoegift van 1,5 cm geteld om de voet bewegingsruimte te geven tijdens het stappen. De omzettingsformules zijn dus:

Schoenmaat = 3/2 x (voetlengte + 1,5 cm)

Engelse en Amerikaanse schoenmaat

Het Engelse maatsysteem voorziet één schoenmaat per 1/3 inch (0,85 mm). Als lengtetoegift wordt 0,5 inch genomen. Er is een reeks kindermaten van 1-13 beginnend vanaf 4 inch (voetlengte + lengtetoegift). Daarop volgt een reeks volwassen maten vanaf 8inch1/3, ook van 1 tot 13. Het Amerikaanse maatsysteem ligt steeds een halve maat hoger dan het Engelse.

Schoenmaat = 3 x [(voetlengte + 0,5inch) – (8inch1/3)]

Mondopointsysteem

Ten slotte is er ook nog het Japanse systeem, waarbij de schoenmaat gewoon overeenstemt met de voetlengte in mm. Zo kunnen we het etiket in een loopschoen verklaren waarop staat: US 12, UK 111/2, FR 462/3, JP 300. De Amerikaanse fabrikant heeft de andere maten dus omgerekend.

Schoenmaat = voetlengte in mm

Voetbreedte

Ondanks de juiste schoenmaat blijkt toch niet elke schoen goed te passen. Bij het ontwerpen van schoenen gaat men er namelijk van uit dat mensen met lange voeten ook brede voeten hebben. De voetbreedte wordt op 40% van de voetlengte gerekend. Toch is dit verband in praktijk niet zo duidelijk aanwezig, vooral niet bij oudere mensen. Per lengtemaat zouden meerdere breedtes beschikbaar moeten zijn. Een andere verklaring dat niet elke schoen zomaar past, is de vorm van de schoenleest. De grondvorm van de voet kan ook verschillen over bevolkingsgroepen heen.

Voettypes

Binnen het gamma van loopschoenen wordt vaak nog een onderscheid gemaakt per voettype.

Voettypes

Bij een antipronatieschoen is de binnenkant van de schoenzool harder en stijver. Bij een normale voetafwikkeling landt men op de hiel en zakken de voetgewelven door om de schok op te vangen. Dit gaat gepaard met een naar binnen kantelen van de voet (pronatie). Mensen met platvoeten of doorgezakte voetgewelven knikken te veel naar binnen. Schoenen met een rechte leest en versteviging aan de binnenkant gaan dit tegen.

Pronatieschoenen gaan een verdere voetafwikkeling juist stimuleren. Deze gebeurt op de buitenkant van de voet en bij de afzet zal het gewicht van de buiten- naar de binnenkant verplaatst worden (pronatie). Mensen met holle voeten of een rigid voetgewelf maken deze beweging te weinig zodat een gekromde leest dit moet uitlokken. Een bredere zool onder de hiel, zachte middenzool en dempende materialen helpen bij de schokdemping.

Neutrale schoenen zijn voor mensen met een natuurlijk en juist afwikkelingspatroon. De schoenen worden gekenmerkt door een halfgekromde leest.

* Maten:
hoogte keukenfietsmaatbh maattrappenmaat kinderfiets – afmetingen bed schoenmaatwerkhoogtekledingmatentouchscreenkijkafstand TV