hoogte touchscreen

Touchscreen

De technologie van touchscreens of aanraakschermen is snel geëvolueerd. Voor publieke ticketautomaten zoals in de filmzaal, station, self-banking,… is een touchscreen standaard geworden. Op de werkvloer zijn ze vooral te vinden bij de bediening van machines of als kassasysteem in bijvoorbeeld fastfoodketens. Dit laatste gaat gepaard met heel wat interacties zodat een evenwicht tussen kijken en bedienen moet gezocht worden. Verstelbaarheid is daarbij een must.

Midden scherm Helling
Staand verstelbaar 105 – 135 cm regelbaar
Staand, niet-verstelbaar 120 cm min. 30°
Staand, weinig bedienen 135 cm min. 15°
Zittend, verstelbaar 15 – 30 cm regelbaar

Weinig bedienen – publieke automaten

Wanneer de touchscreen niet frequent bediend wordt, is de schouderhoogte maatgevend. Dit vormt een compromis tussen lezen en bedienen. Bij beperkt gebruik is een vaste opstelling een verantwoorde keuze: het centrum van het scherm op 135cm met een lichte helling van 15°. Op deze manier kan de kleine gebruiker het scherm bedienen zonder zijn arm te heffen boven schouderhoogte. De grote gebruiker kan alles lezen zonder het hoofd veel te moeten buigen. De helling zorgt ervoor dat het scherm binnen het normale gezichtsveld valt.

Om toegankelijk te zijn voor mensen in een rolstoel, zou het midden van het scherm beter op 1m20 komen. Dat is de maximale reikhoogte uit zit. Van een publieke ruimte kan je deze lage opstelling verwachten. Een helling van minimum 30° is noodzakelijk opdat de grote gebruiker ook nog kan lezen wat op de touchscreen staat. Een sterke helling vraagt wel aandacht voor de omgevingsverlichting. Hoe meer een scherm gekanteld staat, hoe meer reflectie mogelijk is. Weerkaatsing van het kunstlicht moet vermeden worden.

Frequent bedienen – werksituaties

Het veevuldig bedienen van een touchscreen gebeurt best rond ellebooghoogte. In werksituaties is de hoogte en helling van het scherm daarom best regelbaar. Met een verstelbaarheid van 105 tot 120 cm kunnen de meeste mensen de touchscreen bedienen rond de ellebogen. Op publieke plaatsen wordt gekozen voor een vaste opstelling met het centrum van de touchscreen op 120cm met het scherm min. 30° gekanteld. De kleine gebruiker moet de arm niet teveel heffen, voor de grote gebruiker komt de onderkant van het scherm niet lager dan 45° onder zijn horizontale gezichtslijn.

hoogte touchscreen Mc Donalds  Hoogte touchscreen Kinepolis  hoogte touchscreen NMBS


* Maten:
hoogte keukenfietsmaatbh maattrappenmaat kinderfiets – afmetingen bed schoenmaatwerkhoogtekledingmatentouchscreenkijkafstand TV