Staand werken

VerV tool staand werken calculator

Met de VerV tool staand werken calculator kan je snel het risico op overbelasting door staand werken kwantificeren. Na de duur en intensiteit vul je de verzwarende en verzachtende omstandigheden in. De calculator berekent automatisch de risicoscore.

Duur

Dit is de totale tijd dat je op de voeten doorbrengt op een dag. Alle periodes van staand werken worden hiervoor samengeteld. De duur betreft zowel het statisch staan als dynamisch wandelen.

Intensiteit

De factor intensiteit bekijkt het statisch staan aan één stuk door op een beperkte ruimte, 1m². De langste periode van continu staan telt. Deze kan echter onderbroken worden doordat men eens buiten een zone van 2m wandelt. Als dat meer dan 5x per uur gebeurt, neemt de methode dat in rekening. Dat is de correctiefactor die men invult bij de factor intensiteit.

Houding rug

Om de houding van de rug te scoren, kijkt men naar de meest voorkomende houding. Staand werken met een rechte rug bekomt men dan door een aangepaste werkhoogte. Indien men de rug moet buigen, verhoogt dat uiteraard de belasting. Daarvoor wordt dan een toeslag aangerekend.

Lichaamstrillingen

Wanneer men op een trillend oppervlak staat, heeft dit invloed op de doorbloeding van de spieren. Niet-voelbare trillingen verhogen reeds het risico. Wanneer de trillingen voelbaar zijn, is de omgeving niet geschikt om lang staand te werken.

Temperatuur

De temperatuur is die van de omgeving waarin men staand moet werken. Koude vermindert de doorbloeding in de spieren, terwijl warmte bijdraagt tot gezwollen benen.

Ondergrond

De ondergrond waarop men staat of wandelt, is bij voorkeur vlak, stabiel en voldoende groot. Oneffenheden, een roostervloer, weinig of geen been- en voetenruimte en een beperkte oppervlakte (<60x60cm) zijn verzwarende omstandigheden.

Maatregelen

Vaak zijn er reeds maatregelen genomen om het staand werk te verlichten. Gekende voorbeelden zijn een stasteun, stamatten, zachte zolen, een voetenbaar of steunkousen.

Afwisseling staan met zitten (min. 15 minuten)

De meest effectieve maatregel is het staand werken onderbreken met zitten voor minstens 15 minuten. Dat kan zittend werken of pauzeren zijn. Belangrijk is wel dat men zit op een stoel met rugleuning. Men telt enerzijds het aantal onderbrekingen op dagbasis en vervolgens na hoeveel minuten staand werken deze plaatsvinden.

Risicoscore

De VerV tool staand werken calculator berekent automatisch de risicoscore. Deze vertrekt van de duur en intensiteit van het staand werken. Dit naakte risico wordt dan gecombineerd met de verzwarende en verlichtende factoren. Eindresultaat is de risicoscore.

Bij minder dan 50 punten is er een laag risico op overbelasting. Bij meer dan 100 punten is er een verhoogd risico voor iedereen en zijn maatregelen noodzakelijk. Tussen 50 en 100 punten is het risico aanzienlijk toegenomen en zijn preventieve acties aanbevolen

* Calculators:
KIM tillenKIM trekken en duwenKIM repetitief werkenVerV tool staand werken
NIOSH Liberty Mutual trekken en duwen

* Staand werken
Risicoanalyseoplossingengezondheidseffectenzittend of staand werken