De superspikes, Nike Air Zoom Maxfly

Superspikes

De superspikes hebben een dikkere zool met verend schuim en een stijve plaat van carbon. Sinds het verschijnen van de superspikes in 2019, sneuvelden de ijzersterke wereldrecords op de 5000m en 10000m en dit zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Indoor kan hetzelfde gezegd worden voor de 1500m en de mijl. De superspikes doen hun werk….

Carbon loopschoenen

De carbon loopschoenen voor op de weg waren eigenlijk de voorloper. Na jarenlange stilstand werden de marathonrecords vlotjes scherper gesteld. Ondertussen zijn alle merken aan de slag gegaan met een dikke verende schoenzool en stijve carbonplaat. Op de piste echter is er een nieuwe generatie superspikes met diezelfde eigenschappen. Hierin Nike ligt voorop…

De ingrediënten zijn van de carbon loopschoen, maar toch zijn er verschillen. Loopschoenen op de weg mogen nog maximaal 4cm dik zijn, voor spikes op de piste is dat maximaal 2,5cm vanaf 800m en 2cm bij de sprint. Spikes hebben bovendien pinnen onderaan de zool voor meer grip op de tartan atletiekpiste.

Verend schuim

De meest uitgesproken verandering tussen de oude en nieuwe spikes is het toevoegen van een laag verende schuim. De nieuwe schuimen (PEBA, TPU,…) zijn lichter, meer indrukbaar en meer verend. Wanneer je ze indrukt, veren ze terug en geven zo meer energie terug aan het lichaam. De oude schoenen deden dit ook, de nieuwe schuimen doen het gewoon beter… Waar een traditionele zool met EVA schuim minder dan 70% van de energie teruggeeft, is dat bij de nieuwe schuimen meer dan 85%. En dat is dan ook nog eens  85% van een dikkere zool die meer energie kan opslaan. Dit alles zonder dat het gewicht van de spike op zich toeneemt.

Naast de dikkere hiel is de tip van de schoen ook meer naar omhoog gekromd. Dat komt door de gekromde carbonplaat. Eerst werd gedacht dat dit werkt als een soort veer. Onderzoek kan dat echter niet hard maken. Een andere verklaring is de hefboomwerking. Op het einde van de afrol buigen de tenen, wat op zich energieverlies is. Bij de plaat gebeurt dat automatisch. Toch ligt daar niet het grote geheim. In de sprintspikes, Nike Air Zoom Maxfly, zit bijvoorbeeld enkel een carbonplaat aan de voorvoet.


Lopen: loopschoenen en blessurescompressiekousencarbon loopschoenensuperspikessportbh
Sport: snelle zwempakkenstartblokfietsmaattennisracketklapschaatsOlympische Spelen