Sport bh

Sport bh

Een sport bh fixeert de borsten tegen het lichaam en geeft ondersteuning tijdens het sporten of lopen. Er bestaan twee types: de ingekapselde bh en de compressie bh. Voor grotere cupmaten is een sport bh met twee aparte cups uit een niet-elastisch materiaal aangeraden. Onderaan de borst zorgt een elastisch band voor voldoende fixatie en brede schouderbanden verlichten de druk. Voor kleine en middelgrote borsten is een compressie bh een goede optie. Deze bestaat uit een elastisch materiaal in één stuk, meestal met een gekruiste band op de rug. Een sport bh vermindert na-bewegingen van de borsten en is meer comfortabel.

Minder na-bewegingen

Een sport bh dient als externe ondersteuning van de borsten tijdens het sporten. Tijdens het lopen bijvoorbeeld beschrijven de borsten een 8-vormige baan. De hoeveelheid verticale verplaatsing is daarbij een maat voor het ervaren ongemak. Hoe meer de borst op en neer beweegt tijdens het lopen, hoe minder comfortabel dit aanvoelt. Een sport bh gaat deze verticale beweging effectief tegen.

Opvallend is dat de borst steeds met enige vertraging reageert ten opzichte van de romp. De romp bevindt zich op zijn laagste punt tijdens de voetplaatsing. Bij de borst is dat iets later, terwijl de romp al terug in stijgende lijn is. Daardoor “botst” of “slaat” de borst tegen de romp. Het zijn deze schokken die als onaangenaam worden ervaren. Bij de dames die een sport bh dragen tijdens het lopen zijn deze verticale krachten op de borsten duidelijk lager in vergelijking met een fashion bh. 

Comfort

De verticale verplaatsing van de borsten tijdens het sporten neemt toe met de borstmassa. Vrouwen met grotere borsten ervaren dus meer ongemak. Lopen zonder bh kan zelfs pijnlijk zijn en ze zullen daardoor hun loopstijl gaan aanpassen. Een sport bh heeft het meeste effect bij grote cupmaten. Op een schaal van 0 tot 10 is het ervaren ongemak tijdens het lopen met een sport bh (2,9) duidelijk lager tegenover lopen met een fashion bh (6,9). Een goede ondersteuning van de borsten kan bijdragen tot een betere houding en zo lichamelijke klachten vermijden. Ook voor kleinere borsten vermindert het ongemak aan de rug effectief doordat men vrij kan bewegen tijdens het lopen en sporten.


Lopen: loopschoenen en blessurescompressiekousencarbon loopschoenensuperspikessportbh
Sport: snelle zwempakkenstartblokfietsmaattennisracketklapschaatsOlympische Spelen