Sport bh

Sport bh

Een sport bh vermindert de bewegingen van de borsten en verhoogt het comfort tijdens het sporten. Voor een goede ondersteuning is een goede pasvorm door middel van verstelbare schouderbanden en een sluiting. Onderaan de borst zorgt een elastisch band voor voldoende fixatie en brede schouderbanden verlichten de druk. Het ademend materiaal draagt bij tot het draagcomfort.

Types sport bh

Ondersteuning

Er zijn drie types van ondersteuning: ingekapselde sport bh, compressie sport bh en een combinatie van de twee. Voor kleine borsten is een compressie bh een goede optie. Deze bestaat uit een elastisch materiaal in één stuk en drukt de borsten tegen het lichaam. Voor grotere cupmaten geeft een ingekapselde sport bh meer ondersteuning. Deze bestaat uit twee aparte cups uit een niet-elastisch materiaal. Tegenwoordig zijn er verschillende modellen op de markt die beide principes combineren: compressie en inkapseling. Hoe hoger de impact van de sport en hoe groter de cupmaat, hoe meer ondersteuning nodig is.

Schouderbanden

De schouderbanden op de rug hebben ook drie variaties: X (racerback), H (tank top) of kruiselings. Rechte schouderbanden zoals een gewone bh hebben de aanpasbaarheid als voordeel. Deze is zeker het geval in combinatie met een rugsluiting. Bij een raceback model komen de schouderbanden samen tussen de schouderbladen. Dit geeft meer steun en is vooral geschikt bij medium en high impact sporten. De schouderbanden die kruiselings lopen zijn esthetisch mooi, maar geven minder ondersteuning. Voor kleinere borsten en lage impact sporten kan dit een optie zijn.

Types banden bij sport bh

Voordelen sport bh

Ondersteuning

Een sport bh dient als externe ondersteuning van de borsten tijdens het sporten. Tijdens het lopen bijvoorbeeld beschrijven de borsten een 8-vormige baan. De hoeveelheid verticale verplaatsing is daarbij een maat voor het ervaren ongemak. Hoe meer de borst op en neer beweegt tijdens het lopen, hoe minder comfortabel dit aanvoelt. Een sport bh gaat deze verticale beweging effectief tegen. Bij de dames die een sport bh dragen tijdens het lopen zijn deze verticale krachten op de borsten 43% lager in vergelijking met een gewone bh. 

Minder pijnklachten

De verticale verplaatsing van de borsten tijdens het sporten neemt toe met de borstmassa. Vrouwen met grote borsten vermelden 5x zo vaak pijnklachten. Een sport bh is dan een effectieve oplossing met een tevredenheid bij 97% van de gebruikers. Een goede ondersteuning van de borsten kan ook bijdragen tot een betere houding en zo zelfs de prestatie verbeteren. Een sport bh heeft het meeste effect bij grote cupmaten, maar ook voor kleinere borsten vermindert het ongemak effectief doordat men vrij kan bewegen tijdens het lopen en sporten.

Eigenschappen

Schouderbanden

Brede schouderbanden verdelen het gewicht van de borst. Op die manier is er minder druk en insnijden van de banden. De schouderbanden zijn best verstelbaar voor een goede pasvorm. De bh gaat dan ook langer mee. Men kan immers de schouderbanden aanspannen wanneer ze wat rek verliezen met de tijd.

Sluiting

Een bh die men over het hoofd aantrekt is geschikt voor kleinere cupmaten. Bij een vollere borst is een sluiting (op de rug) aangewezen. Dit is bovendien gemakkelijk om de sport bh aan en uit te doen. Een zipper of haakje maken de bh ook aanpasbaar. Bij het passen van een nieuwe bh gebruikt men het buitenste haakje. Zo kan men de bh later nog verder aanspannen als er minder rek is.

Borstband

Een belangrijke eigenschap van de sport bh is de borstband. Dit is de elastische band op de ribbenkas onder de borsten. Deze band zorgt voor een individuele ondersteuning van de borst en drukt ze dicht tegen het lichaam. Bij een goede pasvorm past er nog een vinger onder met wat druk.

Ademend materiaal

Bij lopen of sporten hoort ook zweten. Het ademend materiaal zorgt ervoor dat het vocht snel wordt afgevoerd. Op die manier gaat de sport bh niet irriteren of snijden aan de huid.

Pasvorm

Een goede pasvorm is belangrijk bij een bh. Toch zijn de principes van cupmaten niet altijd goed gekend. Naast de maatvoering dragen ook de verstelbare schouderbanden, de sluiting en de borstband ook bij aan een goede pasvorm. Bekijk al deze eigenschappen bij de aankoop van een nieuwe sport bh. Veel sportplezier!

Populaire sport bh's 2022
SHEFIT Ultimate – Nike FE/NOM Flyknit – Brooks Dare Racerback Run Bra 2.0

Lopen: loopschoenen en blessurescompressiekousencarbon loopschoenensuperspikessportbh
Sport: snelle zwempakkenstartblokfietsmaattennisracketklapschaatsOlympische Spelen