Startblok zwemmen met opstaande steun.

Startblok zwemmen

Na et afschaffen van de rubberen zwempakken, werd een windstilte verwacht in de evolutie van de wereldrecords… Toch deden de snelle tijden op de Olympische Spelen van 2012 de pakken snel vergeten. De startblokken met opstaande steun is één van de factoren die hiertoe bijdragen. Prestatie-optimalisatie is ook een doel van ergonomie.

 

Schredestart vs. greepstart

Sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sidney heeft de schredestart meer en meer ingang gevonden. Hierbij staat de ene voet voor de andere zoals in de startblokken van atletiek. Doordat men langer kracht kan uitoefenen bij de start, kan er ook langer snelheid opgebouwd worden. Een hogere startsnelheid is uiteraard het doel van de start.

Tot dan toe was de greepstart de standaard. Met de twee voeten naast elkaar en over de rand gekruld, stoot de zwemmer af met twee voeten. Hierdoor kan meer kracht ontwikkeld worden. Bij de schredestart werkte echter enkel het voorste been. Het achterste been had weinig functie. Dit brengt enkele trainers aan het denken en de stap naar atletiek was snel gemaakt.

Startblok met opstaande rand

De startblok met opstaande rand maakt het mogelijk om met beide benen kracht uit te oefenen. Een lange krachtuitoefening en meer kracht betekent een hogere startsnelheid. De winst van de opstaande steun wordt op 0,1s geschat. De helling van de blok is zo ontworpen dat een hoek van 90° met de knie. Het achterste been kan zo optimaal kracht uitoefenen. De opstaande steun kan dichter of verder geschoven worden op maat van de individuele zwemmer.

Deze vernieuwende startblokken bestonden reeds in 2008. Op de Olympische Spelen in Beijing werd hier nog geen gebruik van gemaakt omdat niet iedereen evenveel de kans had gehad om ermee te oefenen. De schredestart was toen wel al de dominante starttechniek. In de jaren daarna heeft de startblok met opstaande steun ingang gemaakt op de kampioenschappen zoals ook te zien was op de Olympische Spelen van Londen in 2012.