Een stasteun kan gebruikt worden ter afwisseling bij langdurig staand werken. Door het leunen of steunen worden de benen wat ontlast omdat ze niet meer het volledige lichaamsgewicht dienen te dragen. Een stasteun voldoet aan de volgende eisen:
- Hoogteverstelbereik tussen 65 en 90 cm
- Steunvlak minimaal 20 x 20 cm;
- Zadelvorm heeft voorkeur de vorm
- 20 tot 30 graden naar voren gekanteld;
- Geen of geremde wielen
Kort gebruik
De stasteun is een mogelijke oplossing om het langdurig staan te doorbreken. Toch is deze steun niet bedoeld om de hele dag aan te werken. De optimale werkhoogte ligt immers 10 cm lager vergeleken met staand werken. Dat zou betekenen dat de tafelhoogte telkens zou moeten aangepast worden, wat in arbeidssituaties vaak niet het mogelijk is. Een stasteun blijft daarom slechts een hulpmiddel voor kortere duur bij staand werken.
Beenruimte
Een stasteun vereist een vrije beenruimte van 30 cm diep ter hoogte van de knieën en 45 cm ter hoogte van de voeten. Dat is uiteraard meer vergeleken met staand werken. Soms wordt een leunsteun aanbevolen wanneer er te weinig beenruimte is bij een zittende werkplek. Beter is hier te opteren voor een zadelstoel omdat dit meer zitten is en het lichaam meer ondersteunt. Dat is immers nodig bij langdurig werken.
Verschil met zadelstoel ?
Hoewel ze vaak door elkaar gebruikt worden, is er een onderscheid met een zadelstoel. Een stasteun is een hulpmiddel bij staande werkplekken, een zadelstoel eerder bij zittend werk (met te weinig beenruimte). Wanneer een staande taak in hoogte regelbaar is zoals bij kappers, tandartsen, architecten,… dan wordt ook beter gebruik gemaakt van een zadelstoel.
Lees ook:
Oplossingen staand werken
Risicoanalyse staand werken
Langdurig staan als gezondheidsrisico
Zittend of staand werken
Stasteun – zadelstoel
Stamatten
Voetensteun bij staand werken
Muscle twitch force voor vermoeide benen
VerV tool staand werken