Stamat

Stamat

Een stamat is een dikke rubberen mat, die zorgt voor een zachte ondergrond. Een echte anti-vermoeidheidsmat heeft bovendien bubbeltjes. Door het verplaatsen van het lichaamsgewicht kan men deze indrukken. Deze drukverschillen zijn voldoende om de spierpomp van de kuitspieren te activeren. Op die manier wordt het bloed terug richting hart gepompt. Een zachte ondergrond vermindert zo de vermoeidheid in de benen en lage rug.

Minder ongemak

Onderzoek richt zich op subjectieve (pijn en discomfort) en objectieve parameters (spieractiviteit, beenvolume, verplaatsing zwaartepunt en huidtemperatuur). Op vlak van subjectief comfort geven een stamat en inlegzolen minder vermoeidheid en ongemak. Kleinere mensen zouden minder ongemak ervaren in de bovenbenen en lage rug. Een stamat is nog meer van belang voor oudere medewerkers. Ze vertonen immers meer ongemak aan de gewrichten vergeleken met de jongeren.

Een stamat of zachte inlegzolen zijn even effectief. Een zachtere ondergrond vergeleken met een harde ondergrond vermindert dus ongemak in de onderste ledematen en lage rug.

Minder spiervermoeidheid rugspieren

De lokale spiervermoeidheid van de rugspieren is lager tijdens het staan op matten dan op een betonnen ondergrond. Voor de beenspieren was er geen verschil. Het effect van een stamat is vooral zichtbaar na een langere duur. Na twee uur Een stamat of een linoleumbekleding werd na twee uur staan geen verschil in het EMG signaal gevonden.

Zachte zolen

Schoenen met een zachte zool leiden tot half zoveel zwelling van de voeten ten opzichte van die met een harde zool. De krachten bij de hiellanding worden ook gehalveerd. Het effect van stamatten was echter verwaarloosbaar na twee uur staan. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de duur niet lang genoeg is. Na het derde uur werd een tendens vastgesteld dat er minder voetoedeem is op de vloeren die als meer comfortabel worden beoordeeld. Vloermatten met meer elasticiteit, minder energieabsorptie en hogere stijfheid resulteren in minder ongemak en vermoeidheid.

Andere maatregelen

Andere oplossingen bij staand werken zijn pauzes, waarbij de werknemer kan zitten. Afwisseling tussen staan, zitten en wandelen leidt tot een hoger subjectief comfort. De werknemers zouden moeten beschikken over geschikt schoeisel en een voetensteun.

Lees ook:
Oplossingen staand werken
Risicoanalyse staand werken
Langdurig staan als gezondheidsrisico
Zittend of staand werken

Stasteunzadelstoel
Stamatten
Voetensteun bij staand werken
Muscle twitch force voor vermoeide benen
VerV tool staand werken