Curved monitor

Curved monitor

De curved monitor van 34” zet zijn eerste stappen op de werkvloer. De evolutie van schermen die steeds groter worden, zet zich daarmee verder. Op vlak van ergonomie zou de boogvorm minder vermoeiend zijn voor de ogen en beter voor de nek. De grote oppervlakte laat dan weer efficiënt werken toe met minder minder muisklikken.

Curved monitor

Bij een vlak scherm plaatst men het midden van het scherm op een goede kijkafstand tot de ogen. Naar de zijkant van het scherm toe echter neemt de kijkafstand steeds toe. Hoe breder het scherm is, hoe groter de kijkafstand wordt aan de zijranden. Het idee van een curved monitor is dat de kijkafstand tot de ogen op elk punt van het scherm gelijk blijft. De ogen moeten dan niet extra scherpstellen, wat minder vermoeiend is.

Een scherm dat groter is dan 27” valt niet meer binnen het gezichtsveld waarbinnen men scherp kan zien. Dat wil zeggen dat de zijkanten van het scherm wat wazig worden. Door het scherm te krommen, valt het hele schermoppervlak terug binnen het natuurlijke gezichtsveld van de ogen. Men hoeft het hoofd dan niet mee te draaien om scherp te kunnen zien.

Ultrawide monitor

In 2011 was een 19” scherm de standaard. Dat formaat had een goede leesbaarheid en was geschikt voor de dagelijkse toepassingen. De grote verandering was toen vooral de evolutie naar flatscreen schermen met een breedbeeld verhouding (16:9). Daarna werden de schermen steeds groter, vooral omdat het kon.

Ondertussen is in 2022 de standaard eerder een 24” scherm. Deze grootte heeft eveneens een goede leesbaarheid. De evolutie ligt echter in het gebruik van twee grote beeldschermen, dual screen. Hierdoor kan men sneller werken omdat men niet steeds verschillende programma’s moet openklikken. Men creëert eigenlijk een heel breed scherm, wat ook de subjectieve voorkeur is van beeldschermwerkers.

De volgende grote stap zal daarom waarschijnlijk een 34” curved monitor zijn. De hoogte blijft daarbij gelijk, maar het beeldscherm wordt vooral breder. Dit levert een ultrabreedbeeld verhouding op van 21:9. Omdat zo’n ultrawide monitor niet meer binnen het gezichtsveld valt, is het scherm ook gekromd. Meer oppervlakte betekent meer overzicht en de curved monitor vermindert de oogvermoeidheid.

Ultrawide vs dual screen

Twee beeldschermen zijn een zegen voor wie met meerdere toepassingen tegelijk werkt. Men wint aan productiviteit doordat men meerdere vensters tegelijk kan laten openstaan en minder muisklikken nodig heeft. Het probleem is echter dat 2×24” of 2×27” niet meer binnen het gezichtsveld van de ogen vallen en men de nek moet meedraaien.

Bij een ultrabreedbeeldscherm opent men meerdere vensters binnen één scherm. Men wil zo ook de efficiëntiewinst bereiken van simultaan te kunnen in meerdere programma’s met minder muisklikken zonder een vervelende boord in het midden. Toch verkiezen mensen nog het werken op twee aparte schermen, er zal enige gewenning nodig zijn. Een grotere kijkafstand zou ook beter zijn voor de nek en ogen, maar de leesbaarheid laat dat eigenlijk niet toe. Dat evenwicht stelt toch een limiet op vlak van ergonomie.

Naar oppervlakte toe is een 34” curved monitor eigenlijk een extra brede versie van een 27” scherm. Met twee schermen naast elkaar heeft men uiteraard nog meer schermoppervlakte ter beschikking. Daarom bestaat reeds de 49” curved monitor die eenzelfde breedte of oppervlakte aanbiedt als 2×27”. Een grotere kijkafstand of diepere tafel is dan wel een must. De vraag is of men die oppervlakte wel effectief nodig heeft. Die vraag stelden we ons echter ook bij het 19” scherm…

* Bronnen
doi: 10.1177/00187208211018344
doi: 10. 1177/ 0018 7208 20922717

* Beeldscherm
ergonomische criteriapolariteitbeeldschermfilterscurved monitor
* Oogvermoeidheid
oogvermoeidheidLCD schermenbeeldschermbril