LED lampen verschillen van daglicht omdat ze meer blauw licht bevatten. De vraag is of dit blauw licht schadelijk is? LED lampen zijn immers ook de lichtbron voor computerschermen, waar men de hele dag op kijkt op kantoor. Toch is er geen reden tot ongerustheid. Normale LED lampen leiden niet tot meer schade aan de ogen.
Blue Light Hazard
Daglicht lijkt wit te zijn, maar is eigenlijk een combinatie van alle kleuren van de regenboog. Dit ziet men als wit licht terwijl het kleurenspectrum is opgebouwd met blauw, groen, geel, rood, enz.. licht met elk hun eigen golflengte. LED lampen verschillen van daglicht omdat ze veel minder blauwgroen licht bevatten en meer hoogfrequent blauw licht. Het risico op beschadiging van het netvlies wordt Blue Light Hazard genoemd. In onderzoek kan men dit vinden bij een heel hoge dosis blauw licht en fixatie op de lichtbron zoals bij lassers… Toch is dit totaal niet van toepassing op kantoor.
LED lampen op kantoor
LED lampen worden ingedeeld in risicogroepen voor het risico op Blue Light Hazard. RG0 betekent dat er nooit een risico is, RG1 stelt dat het risico lager is dan de wettelijke grenswaarde. Zo goed als alle LED lampen voor normaal gebruik situeren zich in RG0. De kans op oogschade is onbestaande of zeer laag.
De aanbevolen kleurtemperatuur voor op kantoor is tussen 3000 en 4000K. Warme of neutrale lichtbronnen bevatten minder blauw licht. Hoe kouder de kleurtemperatuur, hoe meer het aandeel blauw licht zal pieken in het kleurenspectrum. Een andere parameter van de lichtkwaliteit is de kleurweergave. Voor een kantoor moet de kleurweergave hoog zijn. Over het algemeen is het kleurenspectrum dan ook evenwichtiger verdeeld. De blootstelling aan blauw licht is hierdoor beperkt.
Brillen met blauw licht filter of schermfilters
Licht uit een computerscherm wordt ook aangestuurd door LED verlichting. Doordat men langdurig op deze lichtbron kijkt op kantoor, lijken brilglazen met een blauwe lichtfilter relevant. Met bovenstaande informatie is geweten dat dit niet nodig is.
Wie toch gevoelig is aan het licht van een computerscherm, kan het programmaatje f.lux installeren. Daar kan je in functie van het tijdstip van de dag de kleurtemperatuur van het beeldscherm instellen. Men ziet dan een meer gele tint op het scherm. In Windows10 kan men via beeldscherminstellingen de “nachtlamp” aanzetten. Deze filtert ook het blauw licht.
Voor de rest zijn de algemene ergonomische richtlijnen van kracht: goede algemene verlichting, bovenrand scherm op ooghoogte en op armlengte afstand. Probeer daarbij elke 20min – 20sec – 20m in de verte te kijken.
Biologische klok
Blauw licht heeft wel een invloed op je waak-slaap ritme. Blauw blokkeert immers de aanmaak van het slaaphormoon. Wie vlak voor het slapen gaan nog veel op tablet, smartphone of pc kijkt, zal mogelijks moeilijker inslapen of ’s morgens minder uitgerust zijn. Dat valt te vermijden door de uren voor bedtijd minder op deze schermen te kijken…
Nachtwerkers kennen een gelijkaardig fenomeen. In de zomer is het reeds licht wanneer ze naar huis gaan. Het blauwe licht dat ook veel in daglicht aanwezig is, zal immers het slaaphormoon onderdrukken. Daarom wordt aan nachtwerkers aanbevolen om brillen met gele glazen te dragen, die dat blauw licht tegenhouden. Dus toch brillen met blauwe lichtfilter…