Beeldschermfilter voor meer privacy.

Beeldschermfilters

Beeldschermfilters zijn een dun laagje dat men extra voor een scherm plaatst. Ze kunnen verschillende functionaliteiten hebben. Privacyfilters verhinderen een inkijk op het scherm van opzij. Reflectiefilters vermijden een storende weerkaatsing van kunstlicht of daglicht op het scherm. Blauw lichtfilters verminderen de blauwe lichtcomponent van het licht dat een scherm afgeeft. Doorgaans zijn beeldschermfilters echter niet nodig.

Privacyfilters

Wie vertrouwelijke data verwerkt en geen inkijk mag hebben, kan denken aan een privacyfilter. Zit men recht voor zijn scherm, dan heeft men een normaal zicht. Kijkt men van opzij van het scherm dan ziet men een zwart scherm. Bij grotere schermen, vanaf 24 inch, ziet men echter ook zwarte randen op de zijkant van het scherm. De kijkhoek is dan immers al groot.

Een aparte filter die men voor het scherm plaatst, is daarom niet echt aangewezen. Wie deze functie echt nodig heeft, kan beter een scherm met ingebouwde privacyfilter kiezen. Deze kan men ook aan- en uitzetten. Men is immers niet 100% van de tijd bezig met vertrouwelijke gegevens. Zo kan men het grootste deel van de tijd zoals op een gewoon scherm werken.

Reflectiefilter als voorbeeld van beeldschermfilters.

Reflectiefilters

Een mat beeldscherm heeft vandaag standaard een anti-reflectielaag ingebouwd. Een extra filter die men apart voor het scherm zet, is niet meer nodig. De huidige platte beeldschermen zijn veel minder gevoelig aan reflectie. De huidige LED lampen geven ook minder rechtstreekse lichtinval. Voor kantoorwerk is een mat scherm de standaard.

Vroeger kwam deze beeldschermfilters vaker voor. De dikke CRT schermen waren immers heel gevoelig aan reflectie van kunstlicht of buitenlicht. Uit die tijd stamt ook de effectieve richtlijn om de tafel of scherm loodrecht op het buitenvenster te plaatsen. De kunstverlichting waren toen ook vooral sterke TL lampen die men centraal in de ruimte hing. Die tijden zijn doorgaans toch voorbij. Men kiest als verlichting meerdere en minder sterke LED lampen verspreid over de ruimte.

Blauwlichtfilter als voorbeeld van beeldschermfilters.

Blauw licht filter

Het licht dat uit een beeldscherm straalt heeft een hoge component aan blauw licht. Wanneer men de uren voor het slapengaan veel op een computerscherm kijkt, dan kan dit het bioritme verstoren. Men slaapt minder diep en is minder goed uitgeslapen de volgende dag. Daarom lijkt een blauwlichtfilter, apart of ingebouwd, een goede keuze. Toch zijn er efficiëntere oplossingen.

In Windows kan immers de functie “nachtlamp” inschakelen. Deze vindt men onder beeldscherminstellingen. De nachtlamp zorgt voor een geler licht en zorgt dat het beeldscherm minder blauw licht uitstraalt. De intensiteit van de filter en het uren kan men instellen. Deze functie dient voor als het donker is en voor het slapen gaan.

* Beeldscherm
ergonomische criteriapolariteitbeeldschermfilterscurved monitor
* Oogvermoeidheid
oogvermoeidheidLCD schermenbeeldschermbril

* Verlichting
verlichting kantoorverlichting thuiswerkplekEN12464human centric lighting