Codex trillingen

Codex boek V titel 3 – Trillingen

Codex Trillingen

Codex boek V “Fysische agentia” titel 3 Trillingen beschrijft de wettelijke vereisten rond trillingen [link]. Mechanische trillingen kunnen opgedeeld worden in globale lichaamstrillingen en hand-arm trillingen. Een vorkheftruckbestuurder is bijvoorbeeld de hele tijd blootgesteld aan globale lichaamstrillingen. Aangedreven handgereedschappen produceren dan weer hand-arm trillingen.

Pannekoek om globale lichaamstrillingen te meten
Hand-arm trillingen meten

Meten van globale lichaamstrillingen (links) en hand-arm trillingen (rechts) met een accelerometer.

Risicoanalyse trillingen

De werkgever is verplicht het risico te beoordelen en indien nodig maatregelen te nemen. Een risicoanalyse trillingen kent twee stappen: informatie verzamelen en metingen.

Men start met het evalueren van de dagelijkse blootstelling aan de hand van passende informatie en observatie van de werkplek. Indien nodig kan men dan overgaan tot het meten van de trillingen. Metingen zijn enkel verplicht indien de informatie tekort schiet of wanneer de preventieadviseur of het Comité dit vragen.

Meten van trillingen

Trillingen kan men meten met een accelerometer die de versnellingen registreert. De codex trillingen beschrijft de actie- en grenswaarden om de meetresultaten te interpreteren. Ter informatie worden hier ook de comfortwaarden meegegeven:

 GrenswaardeActiewaardeOngemak
Hand-arm5 m/s²2,5 m/s²1,0 m/s²
Globaal lichaam1,15 m/s²0,5 m/s²0,32 m/s²

Bij het overschrijden van de actiewaarden kunnen klachten optreden en zijn er maatregelen nodig. Om de blootstelling aan trillingen te voorkomen of verminderen worden “ergonomische arbeidsmiddelen” genoemd, naast inrichting arbeidsplaats, passend werkschema, alternatieve werkmethoden,… Trillingen boven de grenswaarden zijn niet aanvaardbaar.

Hoe trillingswaarden interpreteren?

De manier waarop men trillingen meet, staat beschreven in de ISO norm 2631 voor globale lichaamstrillingen en in de ISO 5349 voor hand-arm trillingen. Globale lichaamstrillingen meet men zo in de 3 richtingen (x, y, z-as). Omdat het lichaam gevoeliger is voor trillingen in het horizontale vlak, worden de x- en y-as verzwaard met een factor x1,4. Het gemiddelde van de gekwadrateerde waarden, Root Mean Square (RMS), wordt per as berekend. Daarbij houdt men de hoogste waarde van de drie gemeten assen over.

Naast het trillingsniveau is ook de blootstellingsduur van belang. Wanneer de activiteit geen 8 uur duurt of wanneer er meerdere taken met verschillende toestellen zijn, dient men de grenswaarde aan te passen. Een calculator kan daarbij helpen.

Wanneer de blootstelling echter varieert van dag tot dag, zoals bijvoorbeeld bij een elektricien, dan kan men een weekgemiddelde bepalen.

Waar kan men “passende informatie” vinden voor trillingen?

Toch moeten trillingen niet altijd gemeten te worden. Men kan zich beroepen op eerdere meetresultaten of andere informatie. Zo bestaan er verschillende sites die een database bijhouden van machines en de trillingen die ze teweeg brengen.

Database hand-arm trillingen

In onderstaande tabel worden ook richtwaarden gegeven voor enkele courant gebruikte voertuigen en handgereedschappen:

Voertuigen m/s² Handgereedschappen m/s²
Laad en graafmachines1,2 Bosmaaier8
Wals1,0 Motorkettingzaag20
Dumper1,6 Kettingzaag4-8
Terrein heftruck1,7 Boorhamer14
Tractor1,1 Polijstmachine4
Heftruck1,4 Klopboormachine19
Vrachtwagen0,8 Slagmoersleutel8
Bestelwagen0,6 Nietpistool17
Torenkraan0,5 Bikhamer17
Trilplaat0,7 Heggenschaar6,3

* Trillingen:
Codex trillingenmeten van trillingen en schokkenvorkheftruck
* Wetgeving
:
Staand werkenbeeldschermenmanueel hanteren van lasten
* Omgeving
:
Verlichtingakoestiekthermische omgevingluchtvochtigheid