Een goede matras met zones

Wat is een goede matras?

Bij het kiezen van een goede matras dient men drie criteria in rekening te nemen: de ondersteuning, de drukverdeling en het slaapklimaat. Ondersteuning in een matras gebeurt door de zones in de matras of door de werking van een lattenbodem door te geven. De drukverdeling wordt bepaald door het materiaal van de toplaag op deze ondersteuning. Tot slot zorgen een open celstructuur en natuurlijke materialen in de hoes voor een goed slaapklimaat. Met deze drie criteria kan men op zoek gaan naar een goede matras.

Pocketveren matras

Pocketveren zijn individueel verpakte veren. Dat maakt dat men makkelijk zones kan creëren met zachtere veren aan de schouders en stevigere veren aan het bekken. Deze zones ondersteunen de rug op een goede manier. De hardheid van de matras (zacht of hard) kies je in functie van je lichaamsgewicht. Dit staat los van de ondersteunende zones.

Bovenop de verenkern ligt een drukverdelend materiaal: latex, viscoschuim, koudschuim,… Deze laag bepaalt het ervaren comfort. Natuurlatex geeft een zacht gevoel en draagt bij aan een goed slaapklimaat. Viscoschuim neemt de vorm van het lichaam aan en verdeelt de druk optimaal. Naar ventilatie toe is de gesloten celstructuur minder interessant. Hetzelfde geldt voor koudschuim, dat ook iets harder aanvoelt.

Pocketverenmatras met ondersteunende zones, een latex toplaag en hoes met wol.

Latex matras

Latexmatrassen kunnen ook zones hebben, maar ondersteunen op zich beperkt. De ondersteuning dient vanuit de onderliggende lattenbodem te komen. Latex is dan een zacht materiaal om de werking van de lattenbodem door te geven. De zones in de matras sluiten aan met de zones in de lattenbodem.

Er bestaan natuurlatex en synthetische latexmatrassen. Natuurlatex voelt zachter aan en heeft een meer open celstructuur, wat goed is voor het slaapklimaat of de vochtafvoer. ’s Nachts verliezen we immers heel wat vocht. Een natuurlijk materiaal in de hoes (wol, kasmier, zijde,…) neemt dit op en de onderliggende laag voert dit af mits een goede ventilatie. Synthetische latex voelt steviger aan. Zwaardere personen hebben hier baat bij omdat ze een zacht materiaal snel zullen verslijten.

Latex matras met zones die ondersteuning doorgeven en natuurlijk materialen in de hoes.

Traagschuim, geheugenschuim of viscoschuim

Traagschuim is een materiaal dat gebruikt wordt in anti-decubitusmatrassen, om doorligwonden te vermijden. Een gekend merk is Tempur. Onder invloed van temperatuur zal het geheugenschuim zachter worden en zich aanpassen aan de vorm van het lichaam. Wanneer je opstaat, zal de matras zijn vorm herstellen. Viscoschuim biedt dus een optimale drukverdeling. Dat staat echter niet per definitie gelijk aan een optimale ondersteuning van de rug.

Traagschuim heeft een meer gesloten structuur wat minder goed is naar het slaapklimaat toe. Het is een minder ademend materiaal. Voordeel is dan weer dat het anti-allergische eigenschappen heeft. Omdat het materiaal verandert onder invloed van temperatuur, kan de matras in de winter heel hard worden. Eens gevormd naar het lichaam, is van houding veranderen dan weer moeilijker. 

Traagschuim matras of geheugenschuim, viscoschuim of NASA schuim. Drukverdelend materiaal.

HR koudschuim

Een koudschuim matras is gemaakt uit polyurethaan. Dat is niet te verwarrren met polyether (mousse) matrassen, die veel minder duurzaam en ventilerend zijn. HR koudschuim is een elastisch schuim met open structuur. Sommige modellen hebben ook een zachte schouderzone. De ondersteuning van de rug komt echter best vanuit een lattenbodem met een koudschuim matras. Een HR koudschuim matras fungeert dan als comfortlaag die de ondersteuning doorgeeft.

HR koudschuim heeft een meer open celstructuur waardoor er een zekere luchtcirculatie is en de matras vormvast is. De eigenschappen van duurzaamheid en slaapklimaat zijn vergelijkbaar met latex, maar telkens iets minder. Koudschuim verslijt sneller dan een latex matras. De prijs echter ligt ook een stuk lager.

HR koudschuim matras, een elastisch materiaal met open structuur.

Waterbed

Free flow waterbedden zijn een zak gevuld met water. Doordat het meeste gewicht zich aan het bekken bevindt, zal men daar al het water wegduwen. Zo komt men echter bergop te liggen of ontstaat er een hangmateffect. Gestabiliseerde waterbedden zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Het percentage stabilisatie hangt af van hoeveel stabiliserende lagen men kiest. Deze zorgen voor minder nabeweging van het waterbed en geven meer ondersteuning aan het lichaam.

Water op zich is uiteraard drukverdelend, al vraagt het wel even wennen. Bovendien kan men het water opwarmen, zodat men steeds in een warm bed stapt. Door de zones ligt men niet meer onstabiel en is er minder nabeweging. Een gesloten zak betekent wel dat het slaapklimaat beperkt is. Luchtcirculatie of vochtafvoer is niet echt mogelijk. Hou er ook rekening mee dat een waterbed zwaar weegt, controleer dus de stevigheid van je vloer.

Waterbed

Lees meer: