Rughouding slapen

Wat is een goede bedbodem?

Een bedbodem biedt een stevig draagvlak voor de matras. Een belangrijke functie van het bed is een goede ondersteuning van de rug te bieden. Dit kan ofwel door de bedbodem gebeuren ofwel door de matras. Men dient dus steeds de combinatie van bedbodem en matras te bekijken. Een ondersteunende bedbodem vindt men echter enkel bij de lattenbodems.

Lattenbodem

Lattenbodems bestaan in verschillende varianten. Op vlak van ergonomie zijn de instelbare lattenbodems interessant. De latenparen kunnen dan in hoogte of tegendruk aangepast worden aan de lichaamsbouw van de slaper. Deze bodems worden gecombineerd met een latexmatras die de ondersteuning optimaal doorgeeft.

Wanneer de lattenparen van een lattenbodem niet instelbaar zijn, kunnen ze wel een zachtere zone aan de schouders en stevigere zone aan het bekken hebben. Voor mensen met een gemiddelde lichaamsbouw kan deze gemiddelde ondersteuning soms volstaan.

Tot slot zijn er de lattenbodems waarbij de latten allemaal even hard zijn. Ze hebben geen ondersteunende eigenschappen. Deze dient dan te komen vanuit een pocketverenmatras. Het voordeel tegenover een plank met gaten is dat er meer ventilatie mogelijk is.

Lattenbodem met vaste latten.

Boxspring

Een boxspring is opgebouwd uit veren. Het lijkt op een verenmatras, maar dan als bodem. Zo bestaan er ook boxspring bodems met een zachtere zone aan de schouders. Zo kunnen deze in zijlig makkelijk inzakken. In combinatie met een matras bovenop de boxspring is de ondersteunende werking toch beperkt. Daarom wordt een boxspring best gecombineerd met een pocketverenmatras. Deze ondersteuning vanuit de matras maakt rechtstreeks verbinding met de slaper, waardoor ze wel goed steun geven aan de rug.

De combinatie boxspring en pocketverenmatras is niet goedkoop. Het is dan ook een dubbele vering. Toch is beter om in de eerste plaats te investeren in de matras. De boxspring als bodem dient enkel als draagvlak en daar zijn eventueel andere of goedkopere oplossingen voor.

Boxspring, een bedbodem met veren en daarbovenop nog eens een pocketverenmatras.

Spiraalbodem

Een spiraalbodem is een dicht netwerk van spiraalveren. Ze bieden een stevig steunvlak, maar hebben geen zones of ondersteuning. De open structuur zorgt wel voor voldoende luchtcirculatie. Dat komt mee de duurzaamheid van de matras ten goede.

De spiraalveren staan normaal gespannen van zijkant naar zijkant in een bed. Elke heeft ook zijn eigen spiraalbodem nodig. Wanneer de veren van hoofd- naar voeteinde staan gespannen, zullen ze gaan doorbuigen in het midden. Zo krijgt men een hangmateffect. Dat komt de rugpositie niet ten goede. Om de ondersteunende werking van de matras tot zijn recht te laten komen dient het steunvlak stevig te zijn.

Spiraalbodem of spiraalveerbodem zijn gevlochten veren die strak staan gespannen en zo een stevige bedbodem bieden voor de matras.

Plank met gaten

Een plank biedt een stevige en stabiele ondersteuning van de matras. Een pocketverenmatras zorgt dan voor ondersteuning van de rug. Een gesloten plank is echter niet interessant naar ventilatie toe. Daarom boort men best wat gaten in de plank. Zo zal de matras minder snel verduren omdat er toch wat luchtcirculatie mogelijk is. Beter is te kiezen voor een spiraalbodem of lattenbodem met vaste latten. Deze zijn van nature meer open laten dus een betere luchtcirculatie toe.

Plank met gaten zodat de matras wat kan ademen.

Lees ook: