Hard of zacht slapen maakt plaats voor een slaapsysteem met zones.

Hard of zacht slapen?

Zacht slapen klinkt als een slapen in een lekker comfortabel bed. Hard slapen werd in de jaren 80 aangeraden bij rugpijn. Een plank met dunne matras was dan het devies. Hard of zacht slapen? Gezond slapen gebeurt op een slaapsysteem met zones. Deze bieden een goede ondersteuning van de rug. Daarbovenop kan men dan een zacht materiaal kiezen voor het slaapcomfort. Tot slot maakt een natuurlijk materiaal in de hoes de matras af voor een goed slaapklimaat.

Zacht slapen

Een zacht materiaal voelt comfortabel, maar ondersteunt doorgaans niet voldoende. Met het meeste gewicht rond onze middel, zakt de matras daar het meeste in. Zo komt men in een kuip te liggen met een kromme rug. Dat wordt soms ook het hangmateffect genoemd. Wanneer een matras doorgelegen of versleten is, ontstaat er ook een kuilvorming. Het mag duidelijk zijn dat op deze manier de rug niet in zijn natuurlijke vorm wordt ondersteund. Hard slapen dan maar?

Hard slapen

Een advies uit de jaren ’80 dat soms nog leeft, is om hard te slapen. Bij acute rugpijn werden 6 weken platte rug voorgeschreven. Dat deed men best op een harde plank met een dunne matras. Onderzoek naar hardheden vergeleek een zachte, medium en harde matras. De medium matras kwam gemiddeld als beste uit de bus, kort gevolgd door hard slapen. Bij te hard slapen echter steunt men op de uitstekende delen, schouder en bekken, terwijl de lage rug niet ondersteund is. Vandaag zijn de inzichten in rugpijn en gezond slapen echter veranderd. Zoveel mogelijk in beweging blijven is belangrijk. Ook de opvatting van hard slapen heeft plaats gemaakt voor een bed met zones.

Slaapsysteem met zones

Een goed bed is harder aan het bekken en zachter aan de schouders. Het gaat niet meer over de algemene hardheid van een matras, maar wel om een goede ondersteuning. Om de rug in zijn natuurlijke vorm te ondersteunen, heeft de matras of lattenbodem dus zones nodig. De brede schouders kunnen inzakken met een zachtere zone en het gewicht rond de middel wordt ondersteund door een hardere zone. Het zachte gevoel kan men creëren door een zachte toplaag, niet door de ondersteuning.

Lees ook: