Ergonomisch hoofdkussen

Ergonomisch hoofdkussen

Een ergonomisch hoofdkussen ondersteunt het hoofd in zijn natuurlijke houding in het verlengde van de wervelkolom. In zijlig is dat een rechte lijn, in ruglig dient de holle kromming ondersteund te worden. Daarvoor dient een ergonomisch hoofdkussen aangepast te zijn aan de lichaamsbouw en de slaaphouding. 

Nekondersteuning

De voornaamste functie van een ergonomisch hoofdkussen is de nek te ondersteunen. De ondersteuning aan de nek kan men op twee manieren realiseren. Een nekrol of golving is een zichtbare steun. In zijlig wordt de opening tussen matras en kussen zo goed opgevuld. In ruglig biedt de nekrol steun in de natuurlijke holle kromming van de nek. Andere ergonomische kussens hebben een zachtere hoofdzone in het midden van het kussen. Zo kan het hoofd dieper wegzakken en krijgt de nek extra steun.

Hoogte hoofdkussen    Ergonomisch hoofdkussen met zachte hoofdzone

Ergonomisch hoofdkussen met nekrol (links) en met een zachte hoofdzone (rechts)

Dikte ergonomisch hoofdkussen

Een hoofdkussen is aangepast aan de lichaamsbouw van de slaper. Een goede hoogte van het hoofdkussen is vooral in zijlig van belang. Hoe breder de schouders zijn, hoe dikker het hoofdkussen moet zijn. De dikte van het kussen moet er dan voor zorgen dat de wervelkolom een rechte lijn maakt van bekken tot en met de nek.

Voor wie vooral in ruglig slaapt, hoeft het kussen uiteraard niet te dik te zijn. Anders duwt het kussen het hoofd omhoog. Een buikslaper heeft geen of slechts een laag hoofdkussen nodig. Het kussen heeft niet echt een ondersteunende functie, maar zorgt eerder voor een zacht gevoel aan het hoofd. Buiklig is wel de minst goede slaaphouding voor de nek.

Materiaal ergonomisch hoofdkussen

Latex is een veel gebruikt materiaal voor een ergonomisch hoofdkussen. Het is een materiaal dat zijn stevigheid doorheen de nacht bewaart en dus de hele tijd goed ondersteunt. Bovendien voelt het latex zacht aan, wat comfortabel is. Tot slot biedt de open celstructuur een goede ventilatie en vochtafvoer. Voor wie veel zweet ’s nachts is een ademend materiaal zoals latex een must.

Traagschuim of viscoschuim gaat op basis van druk en warmte de vorm van het hoofd aannemen. De drukverdelende eigenschappen van dit materiaal zorgen voor veel comfort. Hoewel traagschuim tijdens de nacht verder zal ingedrukt worden, blijft de nekrol voldoende ondersteuning bieden. Het materiaal is meer gesloten en ventileert dus minder goed. Doordat viscoschuim temperatuursgevoelig is, zal in de winter het hoofdkussen hard aanvoelen op het begin van de nacht.

Dons staat gekend als een zacht en licht materiaal voor een hoofdkussen. Het comfort primeert wel op de ondersteuning. De steun moet komen van een ander onderliggend materiaal of een nekrol. Dons is een ademend materiaal en biedt dus een goede temperatuurregulatie. De hoeveelheid dons kan bovendien geregeld worden naar voorkeur of schouderbreedte.

Latex hoofdkussen   Traagschuim of viscoschuim kussen
Latex hoofdkussen en traagschuim hoofdkussen met nekrol

Aangepast aan slaaphouding

In functie van de meest aangenomen slaaphouding zijn er dan ook verschillende ergonomische hoofdkussens te vinden op de markt. Een rugslaper heeft een hoofdkussen nodig dat niet al te hoog is zodat de holle kromming van de nek ondersteund wordt. Meestal is een welving voorgevormd die overeenstemt met de holte in de nek.

De nekwervels van een zijslaper liggen best in het verlengde van de rest van de wervelzuil om de druk op de tussenwervelschijven zo laag mogelijk te houden en geen spierspanning te veroorzaken. Het hoofdkussen mag niet te hoog maar ook niet te laag zijn. Deze kussens zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar om de verschillende schouderbreedtes te overbruggen.

Lees ook: