Stapelaar

Orderpicking: ergonomische oplossingen

Orderpicking is fysiek werk. Het concept is eenvoudig, de orderpicker rijdt rond met zijn pallet of kar en vult deze met de gevraagde producten uit de rekken. Gewicht, frequentie, houding en omstandigheden zijn belastende factoren. Toch zijn er interessante ergonomische verbeteringen voor orderpicking, van hoogtes aanpassen tot automatiseren.

Betere houding door tillen op hoogte

Orderpicking gebeurt doorgaans op een pallet of een kar. Een elektrische meerijtranspallet met in hoogte verstelbare vorken is een gekende oplossing om de pallet op hoogte te brengen. Wanneer men veel moet tillen, meer dan 300 stuks per dag, dan is een dergelijke in hoogte verstelbare orderverzamelaar eigenlijk een must. De orderpicker zal zo makkelijker en vaker op heuphoogte kunnen tillen. Bij karren kan men een betere houding realiseren door een schaarmechanisme in de kar of een geveerde bodem.

Oplossingen tillen   Rondhaalkar met schaarmechanisme en geveerde bodem

Om een goede houding mogelijk te maken, zijn hoge picklocaties een must. Men kan rechtopstaand onder de rekken gaan staan en de pallet met producten kan makkelijk opgehoogd worden. Bij lage stapels kan men bijvoorbeeld twee lege palletten onder de pallet met goederen plaatsen. Zo is de minimale tilhoogte 45 cm, wat ongeveer overeenkomt met kniehoogte. Om steeds rond heuphoogte te tillen kan een schaartafel een goede maatregel zijn. Voorwaarde is wel dat er dan voldoende ruimte is rondom de pallet zodat elke doos makkelijk bereikbaar is. Anders gaat men verder moeten reiken naar de achterste dozen.

Open slot met ophoging van onderste legger  Palletten op hoogte

Minder wandelen met een meerijtranspallet of AGV

Een elektrische transpallet vermijdt het manueel trekken en duwen van een transpallet. Voor karren bestaan er gelijkaardig elektrotrekkers. Wanneer men echter meer dan 4 km per dag aflegt, dan is een meerijtranspallet aanbevolen. Bij meer dan 4 uur per dag staan op het platformpje, is een zittend model een must.

Een nieuwe ontwikkeling zijn orderpicking AGV‘s. Deze robot volgt automatisch de orderpicker en brengt op het einde de afgewerkte bestelling zelf weg. Belangrijk is dat de medewerker de controle blijft behouden in de samenwerking tussen mens en robot. Deze cobot bespaart loopafstand en werkt productiever. Tegelijk neemt de AGV ook wel een herstelmoment weg, namelijk het wegvoeren van een afgewerkt order. De medewerker moet daardoor constant orderpicken.

Orderpicking AGV

Gewicht verminderen met een tilhulp of tilzone

Het gewicht van de artikelen kan men met de leverancier onderhandelen. Bij frequent tillen is 15kg toch wel een bovengrens. Wanneer dozen zwaarder wegen, dan dient men te kijken naar specifieke oplossingen. Men kan een gang creëren met zwaardere artikelen waar men met twee personen kan werken. Andere optie is een zone te creëren met de zwaardere artikelen waar men met een hulpmiddel kan werken. Een nieuwe ontwikkeling is een rondhaaltraspallet met tilhulp. Zo blijft men op een klassieke manier orderpicken, maar voor de zwaardere artikelen kan men het hulpmiddel inzetten.

Orderpicking met tilhulpmiddel

Een exoskelet voor de rug is ook reeds getest in de logistiek. Bij de passieve exoskeletten was de ondersteuning tijdens het tillen duidelijk voelbaar tijdens orderpicking. Toch waren er ook nog veel praktische ongemakken zoals aan- en uitdoen, op-en afstappen transpallet, warmte, enz… Daardoor was de aanvaarding laag. Exoskeletten zijn echter nog in volle ontwikkeling en werken deze nadelen steeds meer weg. Andere evolutie zijn de actieve en softe exoskeletten. Actief betekent dat de orderpicker extra ondersteuning krijgt via aandrijving. Een soft exoskelet heeft een zacht materiaal dat goed aansluit op het lichaam en dus niet stoort.

Minder reiken in de hoogte en verte

Wanneer palletten hoog gestapeld zijn, meer dan 1m80, dan dient men de hoogte aan te passen. Met een ontstapelaar kan men een hoge stapel ontdubbelen in twee lagere stapels. Andere optie is een layer picker die de bovenste lagen van een pallet afneemt en op een nieuwe pallet plaatst. Ook kan men vragen om double stack te leveren. De leverancier voorziet dan twee palletten met producten op elkaar, die men met de vorkheftruck makkelijk kan ontdubbelen. Dit vereist dat extra hoogte bij het transport mogelijk is.

Layer picking met de vorkheftruck  Double stack palletten

Schaartafels met draaischijf verminderen de horizontale reikafstand. Door aan de pallet te draaien, kan men de achterste dozen zo naar zich toe brengen. Deze oplossing vraagt wel extra ruimte. Alternatief is een reikstok om de producten naar zich toe te trekken. Schuiven kan ook makkelijker op een kunststof palletten of met een schuttingslaag tussen de producten. Flowracks of rollerbanen in rekken zijn ook een optie. Door een licht hellende opstelling komen de producten steeds dicht bij de orderpicker te staan.

Schaartafels met draaischijf in magazijnrekken   Reikstok om producten dichterbij te brengen  Flow racks

Betere grip met voice picking en vision picking

Orderpicken met een handscanner is minder efficiënt omdat men deze steeds moet wegleggen om te tillen met een goede grip. Een vingerscanner komt hieraan tegemoet, al draagt men dan wel een display op de onderarm. Met het systeem van voice picking heeft men steeds beide armen vrij. De orderpickers dragen een koptelefoon waarin een stem de gevraagde producten en locatie opgeeft. Minder fouten en hogere productiviteit zijn ook ergonomie.

Een nieuwe evolutie is vision picking. Een intelligente bril (smart glass) projecteert de informatie in de rechter bovenhoek van het brilglas. Zo weet de orderpicker welk artikel hij moet nemen en waar te plaatsen. Beide handen zijn vrij en het werkt efficiënt. De mentale belasting op het einde van de dag is wel een aandachtspunt om op te volgen.

Orderpicking met smartglasses

Minder tillen door te automatiseren

Bij grote volumes ligt automatisatie voor de hand. Op die manier pakt men de fysieke belasting immers bij de bron aan. De aanvoer van de producten gebeurt in een automatisch magazijn. De robot zal echter ook de picking doen zodat de pallet of kar gevuld wordt.

Bij kleine en lichte producten kan een goods-to-man systeem interessant zijn. Deze semi-automatisatie vertrekt opnieuw van een automatisch magazijn. De producten worden echter vervolgens aangeboden aan de orderpicker. In plaats van de orderpicker die beweegt, bewegen nu de artikelen. Het vullen en orderpicken gebeurt dus wel nog manueel. Idee was minder wandelen en een betere houding. Het staand werken en repetitief werk zijn wel aandachtspunten. Ook dient men de orderpicker voldoende controle of regelmogelijkheden te geven.

orderpicking robot  Goods to man orderpicking

* Oplossingen tillen:
oplossingen tillen – orderpicking – manrider – afvalophaling – plafondlift – exoskelet