Orderpicker: ergonomische oplossingen

Een orderpicker doet fysiek werk. Het concept is eenvoudig, de werknemer gaat rond met zijn pallet of kar en vult deze met de gevraagde producten uit de rekken. Gewicht, frequentie, houding en omstandigheden zijn belastende factoren. Toch zijn er interessante ergonomische verbeteringen, van hoogtes aanpassen tot automatiseren.

Rondhaalpallet of –kar op hoogte

Rondhalen gebeurt traditioneel op een pallet of in een kar of trolley. Om de pallet op hoogte te brengen, is een elektrisch in hoogte verstelbare versie een gekende oplossing. De orderpicker zal zo makkelijker en vaker rond heuphoogte kunnen tillen. Bij rondhaalkarren bestaat de variant dat er een schaarmechanisme in de kar zit of de bodem geveerd is. Dit is minder courant, maar wel gunstig op vlak van ergonomie.

Rondhaalkar met schaarmechanisme en geveerde bodem In hoogte verstelbare meerijtranspallet

Aangedreven transpallet

Het gewicht van een volle pallet of kar vormt met een elektrische transpallet geen probleem meer. Wanneer men echter een hele dag moet rondhalen, legt men gemakkelijk meer dan 4 km per dag af. Een meerijtranspallet is dan aanbevolen boven het manueel trekken van een transpallet of het duwen van een kar.

Een volgrobot die automatisch de orderpicker volgt, zou ook de wandelafstand kunnen verminderen. Deze technologie is nog in volle ontwikkeling, maar lijkt beloftevol.

Hoogte in rekken optimaliseren

Picklocaties in magazijnen zijn meestel laag zodat men zich moet bukken en buigen om op het onderste niveau dozen of producten te nemen. Hoge picklocaties vragen meer ruimte, maar hebben een aantal voordelen. Men kan rechtopstaand onder de rekken gaan staan en de pallet met producten kan makkelijk opgehoogd worden.

Tillen gebeurt best tussen knie- en schouderhoogte. Een oplossing bij lage stapels is om twee lege palletten onder de pallet met goederen te plaatsen. Zo is de minimale tilhoogte 45 cm, wat ongeveer overeenkomt met kniehoogte. Om steeds rond heuphoogte te tillen kan een schaartafel een goede maatregel zijn.

Producten die veel gevraagd worden, de snelle roteerders, kan men tot schouderhoogte stapelen. Daarboven komen dan de trage roteerders of lichte gewichten. De maximale reikhoogte ligt op 1m80. Hoger zou men zich kunnen behelpen met een opstapje, maar dat blijft slechts een hulpmiddel.

Open slot met ophoging van onderste legger Kooi met schaarmechanisme erin In hoogte regelbare kanteltafel

Reikafstanden verminderen

Schaartafels met draaischijf verminderen de reikafstand. Door aan de pallet te draaien, kan men de achterste dozen zo naar zich toe brengen. Deze oplossing vraagt wel extra ruimte. Alternatief is een reikstok om de producten naar zich toe te trekken. Ook kan men steeds twee palletten tegen elkaar zetten zodat er daarlangs extra tussenruimte ontstaat.

Rollerbanen in rekken zijn eveneens een optie. Door een licht hellende opstelling komen de producten steeds dicht bij de orderpicker te staan. Bij horizontale rollerbanen wordt het schuiven makkelijker. Bij palletten heeft men eenzelfde effect met de kunststof varianten.

Schaartafels met draaischijf in magazijnrekken Reikstok om producten dichterbij te brengen

Voice picking

Papieren rondhaallijsten vereisen een goede leesbaarheid en omgevingsverlichting om fouten te vermijden. Het systeem van voice picking is op dat vlak van beter en sneller. De rondhalers dragen een koptelefoon waarin een stem de gevraagde producten en locatie opgeeft. De orderpicker zelf bevestigt steeds locatie en aantal. Minder fouten en hogere productiviteit zijn ook ergonomie. De lichaamsbelasting op het einde van de dag en het maximum geluidsniveau in de headsets zijn wel een aandachtspunt.

Automatiseren

Om het manueel tillen te verminderen, ligt bij grote volumes automatisatie voor de hand. Een eerste vorm is layer picking. Een rondhaalpallet wordt laag per laag samengesteld. Layer picking kan door een robot of door een klem op vorkheftruck te monteren. Bij een stevige verpakking klemt men met de vorkheftruck een hele laag bakken of dozen tegelijk. Dit gaat niet echt sneller, maar is wel minder belastend.

Een automatisch magazijn is een volgende stap. Voor kleine en lichte producten gebeurt het vullen en picken nog manueel. Voor zwaardere bakken bestaan er volledig automatische magazijnen. De robot geeft de producten een locatie en weet ze daar ook terug te vinden.

Layer picking met de vorkheftruck Automatisch magazijn