Het aantrekken en uittrekken van steunkousen, vanaf drukklasse 2, is belastend voor de zorgverlener. Daarom is steeds aantrekhulp of glijkous aangewezen. Hiervoor bestaan verschillende modellen afhankelijk van therapeutische steunkousen met gesloten of open teen.
Figuren: Aantrekhulp voor steunkousen met open tenen: Easy slide en Venotrain Glider.
Hoe en wanneer?
De beste positie voor de zorgverlener is op een stoel of kruk recht tegenover de zorgbehoevende met de voet in het midden van de schoot. Zo kan men het meest symmetrisch werken. Rubberen handschoenen verbeteren de grip op de kous.
De beste moment om steunkousen aan te doen is vlak voor het opstaan, omdat de benen dan het minst gezwollen zijn. Vlak na het douchen is geen goed idee omdat de grip op de huid vermindert.
Steunkous met open voet aantrekken
De zorgverlener trekt het hulpmiddel over de voet. Daarna trekt men de steunkous aan tot men weerstand voelt. De steunkous wordt dan vervolgens verder aangedaan door het hoger wrijven van de kous tot de enkel en voet goed omsluiten. Men gaat dus niet de kous oprollen om de tenen eerst in de tip te laten passen. De laatste stap is het hulpmiddel verwijderen en de kous eventueel gelijkmatig verdelen door te wrijven.
Steunkous met gesloten teen aantrekken
Bij steunkousen met gesloten teen is het systeem iets ingewikkelder. Men vouwt eerst de slide en doet deze rond de voet. Wanneer de steunkous aan is, kan de slide op twee manier verwijderd worden. De zorgvragende trekt zelf aan het bandje om de slide te verwijderen of de zorgverlener doet het zelf. Hiervoor gaat hij/zij naast de benen van de zorgvrager zitten ter hoogte van de knieën.

Steunkous uittrekken
Ook voor het uittrekken van steunkousen kan een slide gebruikt worden. Deze doet men eerst over de steunkous aan en plooit men om. De steunkous wordt vervolgens over de slide gewreven. Belangrijk is dat de slide steeds onder de steunkous blijft. Eens uit, kan men het hulpmiddel weer losmaken.

* Freelearning:
Online cursus steunkousslides
* Hulpmiddelen zorg:
ziekenhuisbed – glijzeil – plafondlift – glijkous – effect hulpmiddelen – medicatiewagen