Een medicatiewagen heeft best een groot scherm dat verstelbaar is en een externe muis. Medicatieverdeling aan de hand van een laptop of tablet is een efficiënte manier van werken. Het scherm van de laptop staat daarbij echter op de medicatiewagen. Dit gaat gepaard met een sterk gebogen nek. Daarnaast zijn ook de wendbaarheid en veiligheid aandachtspunten bij de aankoop van nieuwe medicatiewagens.
Voldoende werkoppervlak
Bij een bevraging van verplegend personeel is een groter oppervlak de meest gehoorde aanbeveling om de huidige medicatiewagens te verbeteren. Een voldoende groot oppervlak is daarom een belangrijk criterium bij de aanschaf van een medicatiewagen [1].
Het verdelen van de medicatie gebeurt drie keer per dag. Op de laptop of tablet worden de bevindingen van de patiënt geregistreerd en de gegeven medicatie. Verder gebeuren er ook nog andere randtaken aan de medicatiewagen zoals bijvoorbeeld het pletten van medicatie. Daar komt de grotere oppervlakte goed tot zijn recht.
Hoogte verstelbaar scherm
Eén ronde duurt 40 tot 70 minuten. De laptop of tablet op de medicatiewagen gaat gepaard met een sterk gebogen nekpositie. Om dit te vermijden, heeft een medicatiewagen best een groot scherm dat verstelbaar is in de hoogte. Dit is de investering waard om het grootste ongemak hiermee wordt weg gewerkt. Bij bestaande medicatiewagens is het een optie om een beweegbare arm te voorzien waarom de laptop of tablet geplaatst wordt. Zo kan men zijn eigen optimale hoogte kiezen. Een ander aandachtspunt is dat de verpleegkundige een goed contact met de patiënt kan hebben.
Registreren zonder fouten
Bij het toedienen van medicatie is het cruciaal dat er geen fouten gebeuren. Een groot scherm en verlichting op de wagen garanderen een goede leesbaarheid en juiste registratie. Toch is er meer nodig… De software dient te ondersteunen en te valideren dat de patiënt zijn medicatie krijgt. Dit wordt ook best gekoppeld aan het scannen van het polsbandje van de patiënt waardoor enkel de juiste medicatie toegankelijk wordt.
Makkelijk in gebruik
Een medicatiewagen moet zich makkelijk laten besturen. De wendbaarheid is daarbij ook een aandachtspunt. Door de verschillende schuiven met medicatie is de kar een gesloten geheel. Daardoor moet het handvat voldoende uitsteken naar voor zodat men tijdens het stappen niet telkens tegen de kar botst. Voordeel van een ziekenhuis is de goed onderhouden vloer, waardoor de wielen niet snel zullen verslijten of stroef gaan lopen. Een makkelijk te onderhouden kar heeft ook een bijkomend voordeel van hygiëne.
Veiligheid medicatiewagen
Enerzijds moet de medicatie makkelijk toegankelijk zijn, anderzijds moet men de kar eenvoudig kunnen afsluiten. Best zou de kar zelfs automatisch afsluiten wanneer ze te lang open blijft staan. Misbruik van medicatie dient vermeden te worden.
* Bron:
Bourgois T. 2017 Een ergonomische kijk op het schermgebruik bij medicatie- en verzorgingswagen. Eindwerk Toegepaste Gezondheidswetenschappen. Howest.
* Hulpmiddelen zorg:
ziekenhuisbed – glijzeil – plafondlift – glijkous – effect hulpmiddelen – medicatiewagen