Ergonomie site

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een werkplek, product of ruimte zijn. Doel van ergonomie is het optimaliseren van gezondheid en productiviteit, gebruiksgemak en efficiëntie. Verder wordt een opdeling gemaakt in fysieke ergonomie, cognitieve ergonomie en organisatie ergonomie.

Ergonomie als balans tussen mens en machine

Nieuws Ergonomie

Het Goldilock principe… een nieuwe kijk op ergonomie

Goudlokje in het sprookje probeerde alles uit en koos steeds het best, wat juist goed was… Werk moet niet zoeken naar wat voor iedereen aanvaardbaar is, maar wat een goede balans is tussen taken. Voorbeeld is een poetsdame die twee halve dagen per week administratief werk doet.
>> Lees meer

Zes exoskelets uitgetest

Exoskelets zijn in volle ontwikkeling om fysiek werk te ondersteunen. Een goede afstelling of pasvorm zijn een voorwaarde om het potentieel van exoskelets tot zijn recht te laten komen. In deze test werden zes exoskelets van naderbij bekeken en uitgeprobeerd.
>> Lees meer

Minder zitten op kantoor: wat werkt en wat niet?

Weinig bewegen en veel zitten zijn eigen aan een kantoorjob van vandaag. Om de nadelen op vlak van gezondheid te verminderen, is het doel “minder zitten”. Dit overzichtsartikel geeft een overzicht van wat werkt en wat niet.
>> Lees meer

FAQ Exoskeletons

Belgische bedrijven zijn volop aan het testen en meten met exoskeletons. Daarbij komen vaak dezelfde vragen naar boven over hoe men hiermee moet omgaan? Deze FAQ verzamelt de vragen en antwoorden over juridische en medische aspecten van het exoskelet.
>> Lees meer

ICOH congres

Op dit internationale congres rond gezondheid op het werk, stond ook het topic “musculoskeletal disorders” in de schijnwerpers. Verschillende onderzoeken waren daarbij gerelateerd aan ergonomie. De interessante resultaten werden samengebracht in een korte bloemlezing.
>> Lees meer

Risicoanalyse beeldschermwerk

Beeldschermwerk is een veel voorkomend gezondheidsrisico op het werk. Daarom wordt er een risicoanalyse verplicht minstens om de vijf jaar. Om hier een concrete invulling aan te geven werden twee tools ontwikkeld: WBB voor een welzijnsbevraging en de RAB checklist voor het werkplekbezoek.
>> Lees meer

Praktijkrichtlijn kantoorinrichting VerV

De Vlaamse Ergonomie Vereniging, VerV, heeft een praktijkrichtlijn rond kantoorinrichting gepubliceerd. Uitgangspunt zijn vier basisprincipes waarover ze een consensus gezocht hebben: zit-sta tafels als standaard, concentratiemogelijkheid, een eigen werkplek voor medewerkers en bewegingsmogelijkheid.
>> Lees meer

Activity based werkplekken

Het landschapskantoor is niet de juiste oplossing om een efficiënt gebruik van de ruimte te combineren met het welzijn van de medewerkers. Om de nadelen van geluid en gebrek aan privacy op te vangen, dient een nieuw kantoorconcept zich aan: activity based werken. Wat moet men hiervan denken?
>> Lees meer

Ergonomie Check

In de eerste stap van een risicoanalyse ergonomie dient men voor elke taak na te gaan welke ergonomische risico’s aanwezig zijn. De Ergonomie Check geeft een overzicht van alle ergonomische risico’s en objectieve criteria om te beslissen bij twijfel. Een goede screening is belangrijk om later risico’s juist te kwantificeren.
>> Lees meer

Focus Ergonomie

Een goede risicoanalyse gebeurt participatief. Dit betekent in overleg met de medewerkers. Om zoveel mogelijk kwalitatieve informatie te verzamelen in deze fase, geeft Focus Ergonomie de belangrijkste aandachtspunten per ergonomisch risico.
>> Lees meer

Ergonomische criteria medicatiewagen

Medicatieverdeling aan de hand van een laptop of tablet is een efficiënte manier van werken. Het scherm staat daarbij op de medicatiewagen. Dit gaat gepaard met een sterk gebogen nek. Vanuit ergonomie is een medicatiewagen met een verstelbaar groot scherm en een externe muis aan te bevelen.
>> Lees meer

Vraag: Wat is de beste zithouding?

De beste zithouding is de volgende. Belangrijker dan de ideale zithouding is houdingsafwisseling. Allemaal waar, maar een bureaustoel afstellen doe je wel op basis van één zithouding. En wat is er dan geweten van een goede zithouding?
>> Lees meer

Vision picking: augmented reality en ergonomie

Nieuwe technologieën hebben ook hun impact op ergonomie. Augmented reality laat nu ook “vision picking” toe voor orderpickers. In de rechter bovenhoek van hun smartglass lezen ze welk artikel ze moeten rondhalen. De handen blijven vrij, maar de oogvermoeidheid is wel een aadachtspunt.
>> Lees meer

Vraag: kan je kniepijn krijgen van te tillen?

Binnen ergonomie gaat veel aandacht uit naar tillen. Daarbij is het standaard advies van door de benen te buigen. Maar krijgt men hierdoor meer knieklachten of is er een relatie tussen tillen en kniepijn? Artrose in de knie is alleszins niet gerelateerd aan het veelvuldig of zwaar tillen. 
>> Lees meer

Evidence based ergonomics 2017

In 2017 werden heel wat wetenschappelijke artikels over ergonomie gepubliceerd. Uitdaging blijft de brug te slaan met de praktijk. Deze top 10 lijst geeft de meest gelezen of interessante artikels die daarin geslaagd zijn. Als brede discipline variëren de onderwerpen van de klassieke bureaustoel tot exergaming.
>> Lees meer

Wat is de beste manier om een gewicht te dragen?

De meest gekende manier om een gewicht te dragen is een rugzak. Afrikaanse vrouwen daarentegen gebruiken hun hoofd terwijl sherpa’s een mengvorm kiezen. Maar wat is de meest efficiënte draagwijze op vlak van ergonomie? Theoretisch is dit een dubbelzak met het gewicht rond de romp verdeeld.
>> Lees meer

Kan het werk de oorzaak zijn van lichamelijke klachten?

Veel mensen krijgen tijdens hun leven wel eens te maken met rugpijn. Maar is dat dan een normaal verschijnsel met de leeftijd of kan het werk hier de oorzaak van zijn? Professor Burgess-Limerick legt uit dat dat tillen, houding en herhaling wel degelijk werkgerelateerde rugpijn kunnen veroorzaken.
>> Lees meer

Richtlijn trillingen en schokken (NL)

Het meten en interpreteren van trillingen en schokken is een minder gekend onderdeel van ergonomie. Deze richtlijn geeft concrete handvatten om dit risico te evalueren. Verzamelen van informatie blijkt immers niet echt valide. Bij meer dan één uur blootstelling zijn daarom metingen aangewezen.
>> Lees meer