Ergonomische en andere problemen van een conventionele ziekenhuis maaltijdkar werden geëvalueerd met het oog op het herontwerpen.
Knelpunten
De gebruikers hadden vooral problemen met het in beweging brengen van de kar, het kijken over de kar en met het draaien en stoppen. Er werden ook ongemakkelijke houdingen gerapporteerd in de schouder, nek, rug, lage rug, knie, enkel en voet. Wanneer de kar geladen was met de maaltijden bleken de initiële krachten om de kar te draaien niet aanvaardbaar te zijn voor de P5 vrouw.
Verbeteringen
Er werden een hele reeks aanbevelingen gedaan:
- een goede plaats (91-114,3 cm) en diameter (4 cm) van de handvatten
- handvatten 7° gekanteld met 47,8 cm tussenafstand
- grotere diameter (20 cm) en breedte (4 cm) van de wielen uit hard rubber
- 4 bewegende wielen op 4 hoeken en 2 vaste in het midden
- vermindering van de hoogte (143,6cm)
- gebruik van kunststof materiaal voor de constructie van de kar
- noodrem voorzien
- individueel verwarmde plateaus voor soep en hoofdmaaltijd
- kleinere plateaus (33 x 47cm)
- luchtdichte en transparante kunststoffen deuren
* Trekken en duwen:
transpallet – oplossingen – ontwerprichtlijnen – maaltijdkar – tips
KIM – DUTCH – Liberty Mutual calculator – Snook – Ohio State