Ergonomisch toetsenbord

Ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord streeft naar een neutrale houding van de pols. Dat is zoals men elkaar een hand geeft. Op een klassiek toetsenbord echter zijn de handpalmen zijn volledig naar binnen gedraaid, ze vertonen een zijwaartse afwijking en de polsen staan wat omhoog door de dikte van het toetsenbord. Dit heeft aanleiding gegeven tot het ontwerpen van een ergonomisch toetsenbord. Daarin bestaan er verschillende varianten.

Smal toetsenbord

Een klassiek klavier heeft een numeriek gedeelte. Dat is handig wanneer men veel cijfers moet ingeven. Op vlak van ergonomie is de richtlijn echter om de muis zo dicht mogelijk tegen het lichaam te houden. Door het numeriek deel echter zal men de arm steeds wat opzij houden. Een eerste variant van ergonomisch toetsenbord is dus een smal en plat toetsenbord zonder numeriek deel. Dat geeft een betere houding van de arm en de pols.

Split toetsenbord

Om de zijwaartse afwijking van de polsen te verminderen, bestaan er toetsenborden met een split. De toetsen staan in twee helften onder een bepaalde hoek gegroepeerd. Deze hoek is vast of kan de gebruiker zelf instellen in functie van de schouderbreedte. Toch blijkt een een vaste hoek het beste te scoren. Gebruikers weten immers vaak niet onder welke hoek ze nu juist dit type ergonomisch toetsenbord moeten instellen.

Microsoft Natural Elite toetsenbord          Gold Touch

Gekanteld toetsenbord

Toetsenborden die de draaiing van de voorarm willen tegengaan, staan zijwaarts gekanteld. Het toetsenbord komt dan naar het midden toe wat omhoog. Deze helling kan vast of instelbaar zijn. Dit type van ergonomisch toetsenbord blijkt effectief de gedraaide en zijwaarts gebogen houding van de pols te verminderen.

Het verticale toetsenbord gaat nog een stap verder. De hand staat dan zo goed als in een neutrale positie. Het spreekt voor zich dat er enige gewenning nodig is om met dit toetsenbord overweg te kunnen. Men moet bovendien blind kunnen typen. De prestatie is echter vergelijkbaar met een klassiek toetsenbord. Het ergonomisch toetsenbord leunt al snel aan met de gadgets…

ErgoLogic toetsenbord      Safe Type toetsenbord

Geheld toetsenbord

Een laatste type van ergonomische toetsenbord probeert het overstrekken van de polsen te verminderen. Door de toetsen te laten wegzinken, zullen de vingers dieper in het toetsenbord liggen. Zo behouden de polsen een meer neutrale positie. De overstrekking van de pols is daardoor duidelijk minder.

Een andere manier om extensie te beperken is het toetsenbord in zijn geheel naar achter laten inclineren. Deze negatieve helling vraagt wel een lagere opstelling van de tafel, iets onder ellebooghoogte. De armen zijn dan niet meer ondersteund. Andere voorwaarde is dat men blind kan typen. Indien dit niet het geval is, zal men het hoofd extra voorover gaan buigen tijdens het typen.

Kinesis toetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic

Besluit ergonomisch toetsenbord

Een smal toetsenbord is een goede keuze voor wie het numeriek deel toch niet veel gebruikt. Bij de andere ergonomische toetsenborden moeten enige bedenkingen gemaakt worden. Deze studies naar het ergonomisch toetsenbord evalueren meestal alleen de houding van de pols. De gekantelde en gehelde toetsenborden hebben zo een positief effect op de handpositie. De invloed op de houding van de nek echter blijft onbekend.

Een ergonomisch toetsenbord op zich zal geen wondermiddel zijn. Het kan enkel een meerwaarde betekenen bovenop een correct ingerichte werkplek. De aanpassingstijd aan deze alternatieve toetsenborden blijkt over het algemeen wel snel te verlopen. De invloed op pijn en vermoeidheid is echter niet betekenisvol bij gezonde mensen.

IT materiaal: schermtoetsenbordmuislaptophouderdocumenthoudervoetensteun