Toetsenbord laptop

Ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord streeft naar een neutrale houding van de pols. Dat is zoals men elkaar een hand geeft. Op een klassiek toetsenbord echter zijn de handpalmen zijn volledig naar beneden gedraaid, ze vertonen een zijwaartse afwijking naar de pinkzijde toe en de polsen staan wat omhoog door de dikte van het toetsenbord. Dit heeft aanleiding gegeven tot het ontwerpen van allerlei “ergonomische” toetsenborden.

Split toetsenbord

Om de zijwaartse afwijking van de polsen te verminderen, bestaan er de toetsenborden met split. De toetsen staan in twee helften onder een bepaalde hoek gegroepeerd. Deze hoek is vast of kan door de gebruiker zelf ingesteld worden. Bedoeling is dan de hoek te kiezen in functie van de schouderbreedte. Toch blijkt een opstelling van de toetsen onder een vaste hoek van 12° het beste te scoren. Gebruikers weten immers vaak niet onder welke hoek ze nu juist het toetsenbord moeten instellen.

De gespleten toetsenborden verminderen effectief de zijwaartse deviatie van de polsen. Het effect op de draaiing en overstrekking van de polsen is minder groot.

Microsoft Natural Elite toetsenbord          Gold Touch

Gekanteld toetsenbord

Toetsenborden die de draaiing van de voorarm willen tegengaan, staan zijwaarts gekanteld. Het toetsenbord komt dan naar het midden toe wat omhoog. Deze laterale helling kan vast of instelbaar zijn. Dit type toetsenborden blijken ook effectief de gedraaide en zijwaarts gebogen houding te verminderen.

Het verticale toetsenbord gaat nog een stap verder. De hand staat dan zo goed als in een neutrale positie. Het spreekt voor zich dat er enige gewenning nodig is om met dit toetsenbord overweg te kunnen. Toch zou de leerperiode relatief snel zijn voor professionele beeldschermwerkers. Men moet bovendien blind kunnen typen. De prestatie is echter vergelijkbaar met een klassiek toetsenbord. Er wordt even snel gewerkt en het aantal fouten is gelijkaardig.

ErgoLogic toetsenbord      Safe Type toetsenbord

Geheld toetsenbord

Een laatste groep van ergonomische toetsenborden proberen het overstrekken van de polsen te verminderen. Door de toetsen te laten wegzinken, zullen de handen dieper in het toetsenbord liggen. Zo behouden de polsen een meer neutrale positie. De overstrekking wordt daardoor duidelijk gereduceerd.

Vaak wordt ook een steun voor de handpalmen voorzien aan het toetsenbord. Dit zou ook kunnen bijdragen tot een betere houding. Dit zijn geen polssteunen omdat dan het gevaar bestaat dat men tijdens het typen hierop gaat rusten en de zijwaartse afwijkingen zouden toenemen. Toetsenborden zijn door de jaren heen dunner en dunner geworden. Daardoor is de houding van de pols automatisch beter.

Een andere manier om extensie te beperken is het toetsenbord in zijn geheel naar achter laten inclineren. Deze negatieve helling vraagt wel een lagere opstelling van de tafel beneden ellebooghoogte. De armen zijn dan niet meer ondersteund. Andere voorwaarde is dat men blind kan typen. Indien dit niet het geval is, zal men het hoofd extra voorover gaan buigen tijdens het typen.

Kinesis toetsenbordMicrosoft Natural Ergonomic

Besluit

Er moeten enige bedenkingen gemaakt worden bij deze studies naar toetsenborden. Meestal wordt enkel de houding van de pols geëvalueerd. De totale zithouding wordt echter niet mee bekeken. De gekantelde en gehelde toetsenborden hebben zo een positief effect op de handpositie. De invloed op de houding van de nek echter blijft onbekend.

Een alternatief toetsenbord op zich zal geen wondermiddel zijn. Het kan enkel een meerwaarde betekenen bovenop een correct ingerichte werkplek. De aanpassingstijd aan deze alternatieve toetsenborden blijkt over het algemeen wel snel te verlopen. De invloed op pijn en vermoeidheid is echter niet betekenisvol bij gezonde mensen.

IT materiaal: schermtoetsenbordmuislaptophouderdocumenthoudervoetensteun