Documenthouder

Documenthouder

Een documenthouder is een hulpmiddel bij beeldschermwerk om je papieren op te leggen. Het is vooral interessant bij het overtypen van documenten. Je kan immers het hoofd mooi rechtop houden en typen met de armen naast het lichaam. Een documenthouder is soms ook geïntegreerd in een laptophouder, wat aan te bevelen is. Globaal zijn er twee posities voor een documenthouder: tussen toetsenbord en scherm ofwel naast het scherm.

Documenthouder tussen toetsenbord en scherm

Beeldschermwerkers leggen in praktijk vaak hun documenten vóór het toetsenbord. Het toetsenbord schuift men dan naar achter en de papieren liggen tegen het lichaam aan. Dit gaat echter gepaard met een sterk gebogen nek om te lezen en gestrekte armen om te typen.

Tijdens het overtypen van documenten wisselen mensen hun blik tussen notities, toetsenbord en scherm. De documenthouder dient daarom op één lijn tussen het beeldscherm en het toetsenbord te worden geplaatst. Wie blind kan kijken dient enkel af te wisselen tussen documenten en het beeldscherm. Het hoofd blijft daarbij mooi rechtop.

De helling en hoogte van de houder kan men vaak ook regelen. Men dient ook rekening te houden dat de notities het zicht op het beeldscherm niet belemmeren. Deze opstelling in één lijn komt in praktijk het meeste voor. Men kan immers af en toe nog iets noteren op de documenten. Dat is meteen ook het nadeel van een documenthouder. Notities maken is niet evident. Daarom is een testfase steeds zinvol om te zien of het hulpmiddel past met het soort werk dat men doet.

Documentenhouder langs het scherm

Een andere populaire plaats voor de papieren is langs het toetsenbord. Daarbij moet men dan echter steeds het hoofd draaien van document naar scherm. Een documenthouder naast het scherm zorgt dat men het hoofd rechtop kan houden met het beeldscherm en papieren binnen het gezichtsveld. Uit onderzoek kwam deze positie als beste opstelling uit de bus. Met steeds groter worden van de schermen zijn dit type documenthouders echter verdwenen.

Wanneer men blind kan typen plaatst men de documenthouder best op gelijke hoogte als het beeldscherm op ongeveer dezelfde kijkafstand. De nek blijft dan rechtop en de ogen moeten niet telkens scherpstellen. Nadeel is dat men niets meer op de papieren kan schrijven. Men duwt de houder immes gewoon om. Dit type documenthouder was vooral geschikt voor het zuiver overtypen van documenten. Deze taken komen veel minder voor, het takenpakket van een administratieve kracht is vandaag veel breder dan dat.

Bron: Ambusam ea 2015 Position of document holder and work related risk factors for neck pain among computer users: a narrative review. Clin Ter. 166 (6): 256-61.

IT materiaal: schermtoetsenbordmuislaptophouderdocumenthoudervoetensteun