Dynamisch zitten

Wat is een goede zithouding?

De beste zithouding is de volgende. Belangrijker dan de ideale zithouding is houdingsafwisseling. Allemaal waar, maar een bureaustoel afstellen doe je wel op basis van één zithouding. En wat is er dan geweten van een goede zithouding?

Rugleuning

In de jaren 70 bracht de zoektocht naar de optimale zithouding ons naar het zitten met rugleuning. Hoe meer deze naar achter staat geheld, hoe lager de druk op de tussenwervelschijven. De zithouding onder auto is niet voor niks een houding die we (te) lang kunnen volhouden zonder veel rugpijn.

90-90-90

Probleem was echter dat men op deze manier niet aan een computer werkt. Scherm, toetsenbord staan voor u en lokken een rechtere zithouding uit. Dit leidde tot de vele tekeningen met een hoek van 90° in de heupen, knieën en ellebogen. Makkelijk om te onthouden en heel visueel in een getekende afbeelding. Internet staat er vol van, weliswaar met een kleine wijziging dat de hoek in de knieën groter dan 90° mag zijn.

Open hoek

Het horizontaal zitten onder rechte hoeken bleek ook niet de goede referentiehouding. De holte in de lage rug vlakt af. Om de natuurlijke holle kromming in de lage rug te behouden, dient de hoek tussen romp en bovenbenen groter te zijn dan 90°. In de auto is dat door de rugleuning naar achter, in een bureaustoel is dat door het bekken iets hoger in te stellen dan de knieën.

Afwisselen met staan

Een goede zithouding is echter alleen maar mogelijk wanneer ook de omgeving goed staat afgesteld. Even belangrijk als de stoel op zich, is ook de hoogte van de tafel of het scherm. Een verstelbare tafel en scherm zijn dan nodig om iedereen goed te laten zitten. En dit brengt ons terug bij het begin: afwisselen van houding. Waarom niet meteen een zit-sta tafel voorzien zodat men van houding kan wisselen in de bureaustoel, maar ook het zitten op zich kan onderbreken…

Samengevat: een goede zithouding

  • Voeten op de grond
  • Bekken hoger dan de knieën
  • Een vuist ruimte in de kniekuil
  • Ondersteuning rugleuning in de holte van de lage rug
  • Bewegingsmechanisme bureaustoel los zetten
  • Tafel op ellebooghoogte
  • Regelmatig zittende houding onderbreken