De beste zithouding is de volgende. Belangrijker dan de ideale zithouding is afwisseling. Allemaal waar, maar een bureaustoel afstellen doe je wel op basis van één zithouding. En wat is er dan geweten van een goede zithouding? Een zithouding met de heupen hoger dan de knieën laat een natuurlijke houding van de rug toe tijdens beeldschermwerk.
Rugleuning
In de jaren 70 leidde de zoektocht naar de optimale zithouding naar het zitten met rugleuning. Uitgangspunt was de druk op de tussenwervelschijven. Uit studies op basis van deze parameter bleek dan dat hoe meer een rugleuning naar achter staat geheld, hoe lager de drukkrachten in de lage rug zijn. De zithouding onder auto is niet voor niks een houding die we (te) lang kunnen volhouden zonder veel rugpijn. Probleem is echter dat men niet op een bureaustoel aan een computer niet in deze houding zit.
90-90-90 zithouding
Bij beeldschermwerk lokken scherm en toetsenbord een meer rechte zithouding uit. Dit leidde tot de richtlijn 90-90-90: een hoek van 90° in de heupen, knieën en ellebogen. Zitten met een rechte rug in rechte hoeken, makkelijk om te onthouden en heel visueel in een getekende afbeelding. Internet staat er vol van, weliswaar met een kleine wijziging dat de hoek in de knieën groter dan 90° mag zijn. Toch doet de kniehoek er minder toe, een goede rughouding wordt vooral door de heuphoek bepaald. Een hoek van 90° betekende echter nog steeds zitten met een bolle rug.
Open hoek
Het horizontaal zitten onder rechte hoeken bleek dus ook niet de goede referentiehouding. De holte in de lage rug vlakt af. Om de natuurlijke holle kromming in de lage rug te behouden, dient de hoek tussen romp en bovenbenen groter te zijn dan 90°. In de auto is dat door de rugleuning naar achter, in een bureaustoel is dat door het bekken iets hoger in te stellen dan de knieën. Op die manier houdt de lage rug makkelijker zijn natuurlijke holle kromming. Die wordt dan verder ondersteund door de bolle vorm van de rugleuning. Daarvoor dient men ook dicht tegen de ruggesteun kunnen zitten, door een vuist ruimte te voorzien tussen de voorste rand van de stoel en de kniekuil.
Afwisselen met staan
Een goede zithouding is echter alleen maar mogelijk wanneer ook de omgeving goed staat afgesteld. Even belangrijk als de stoel op zich, is ook de hoogte van de tafel of het scherm. Een verstelbare tafel en scherm zijn dan nodig om iedereen goed te laten zitten. En dit brengt ons terug bij het begin: afwisselen van houding. Waarom niet meteen een zit-sta tafel voorzien zodat men van houding kan wisselen in de bureaustoel, maar ook het zitten op zich kan onderbreken…
Samengevat: een goede zithouding
- Voeten op de grond
- Bekken hoger dan de knieën
- Een vuist ruimte in de kniekuil
- Ondersteuning rugleuning in de holte van de lage rug
- Bewegingsmechanisme bureaustoel los zetten
- Tafel op ellebooghoogte
- Regelmatig zittende houding onderbreken
Lees ook:
Hoe bureaustoel instellen
Hoe je werkplek ergonomisch inrichten
E-learning “Check je werkplek”