Floorplanner

Floorplanner

Floorplanner is een online tekenprogramma waarmee je makkelijk 2D en 3D grondplannen kan tekenen. Deze tool is gratis en werkt heel intuïtief. Floorplanner is ook interessant voor de ergonoom omdat je zonder tekenervaring zelf inrichtingen op schaal kan tekenen en aanpassen.

www.floorplanner.com

Kiezen van oppervlakte

Een wizard helpt je doorheen de verschillende stappen. Dat begint met het bepalen van de oppervlakte. Dat kan een hele verdieping zijn, de eenvoudigste vorm is één ruimte. Eerst bepaalt men de vorm en daarna de lengte en breedtematen. De muren, deur en vensters staan klaar in de wizard en die kan men verplaatsen en/of de afmetingen aanpassen.

Oppervlakte selecteren in Floorplanner

Kiezen van meubilair

Eens de ruimte is bepaald, dan is het tijd om deze op te vullen. Met het icoontje van de zetel (“objects”) krijg je toegang tot een catalogus van alle mogelijke meubilair. Men kan enerzijds kiezen op trefwoord en anderzijds op type ruimte. Met het trefwoord “office chair” krijg je dus een overzicht van alle bureaustoelen. Eens je keuze gemaakt, kan je deze gewoon in de ruimte slepen. De andere weg is via “office” te zoeken naar bijvoorbeeld “desks”. Zo krijg je alle computertafels te zien. Daarbij kan je verder dan “accesoires” kiezen.

Functies Floorplanner

Hoogtes en dimensies aanpassen

Het meubilair invoeg kan eenvoudig door het in de ruimte te slepen. Als je het meubel aanklikt kan je het ook kopiëren, draaien of terug verwijderen. Makkelijk, je krijgt wel steeds de meubels met standaardafmetingen. Deze kan je gelukkig ook zelf aanpassen. Een kast van 80cm breed en 1m30 hoog, kan je via de “settings” aanpassen naar 120cm breed en 2m00 hoog. Van een tafel kan je zo ook een zit-sta tafel maken.

2D omzetten naar 3D

Eens alles in 2D is uitgetekend, zet Floorplanner dit automatisch om in een 3D beeld. Om dat te kunnen zien, klik je op 3D. Je kan dan de ruimte vanuit alle hoeken bekijken. Via de 3D settings kan je “show cut section” selecteren om een zicht te hebben zonder de muren. De hoogte waarop je deze “doorsnijdt” kan je instellen. Om de kantoorbeleving te simuleren kan je ook de ruimte bekijken vanuit het oogpunt van de gebruiker. Daarvoor klik je op het mannetje.

Omzetten van 2D naar 3D beeld in Floorplanner

Afmetingen en doorgangen controleren

Bij het evalueren van de kantoorinrichting op vlak van ergonomie zijn naast de beschikbare oppervlakte ook de doorgangen belangrijk. Achter een individuele werkplek is steeds een vrije ruimte nodig van bijvoorbeeld 90cm. Dat kan men snel controleren in Floorplanner. Alles is op maat getekend en ook de afstanden tussen de meubels zijn exact af te lezen. Bij “informatie” selecteert men daarvoor de functie “draw dimension”. Men trekt dan een lijn van beginpunt naar eindpunt en de afstand verschijnt automatisch.

2D grondplan Floorplanner

Afwerking met kleuren

De kleur en materiaal van het plafond en de muren zijn bepalend voor de kantoorbeleving en lichtverdeling. Deze kan men uiteraard ook instellen via “paint” en “material”. Een blauwe accentmuur doe je door de kleur te selecteren en naar de betreffende muur te slepen. Voor een parketvloer selecteer je het gewenste materiaal uit de vele mogelijkheden.

3D grondplan in Floorplanner

Zelf een verdieping bouwen

Bovenstaande stappen gaan uit voor het intekenen van één ruimte. In de eerste stap kies je echter de buitenmuren van een verdieping. Dat biedt de mogelijkheid om achteraf hier meerdere ruimtes in te maken. Via “build” kan je muren, deuren, vensters en obstakels naar believen toevoegen. Eens je het intekenen van een ruimte in de vingers heb, kan je je wagen aan het grotere plaatje. Succes ermee!

* Kantoorinrichting:
Principes kantoorinrichtingkantooroppervlaktementaal welzijninstellen werkplek