Ergoscore is een snelle en gebruiksvriendelijke manier om een risicoanalyse ergonomie uit te voeren. Met deze online tool doorloop je het inventariseren van ergonomische risico’s, het evalueren van ergonomische risicofactoren en het bepalen van preventieve maatregelen. Met Ergoscore kan je op een laagdrempelige manier een risicoanalyse ergonomie uitvoeren en worden de knelpunten zichtbaar. Een rapport volgt automatisch en kan men downloaden.
Ergonomische risico’s
Een risicoanalyse ergonomie start met het opsporen van ergonomische risico’s. Voor elke taak of werkpost kijkt en bespreekt men welke ergonomische risico’s aanwezig zijn. Dit doet men best participatief met de medewerkers zelf en de hiërarchische lijn. De ergonomische risico’s zijn:
- Tillen
- Trekken en duwen
- Repetitief werk
- Verplaatsen van personen
- Staand werken
- Geknield werken
- Zittend werken
- Beeldschermwerk
- Werken in extreme houdingen
- Vermoeiend werken
Ergonomische risicofactoren
In de tweede stap van de risicoanalyse ergonomie zal men per risico de ergonomische risicofactoren evalueren of omzetten in een puntenscore. Ergoscore analyseert consequent vier ergonomische risicofactoren:
- Tijd (duur, herhaling, afstand)
- Intensiteit (kracht, gewicht, continue duur)
- Houding (rug, schouders, polsen, nek)
- Omstandigheden (ruimte, grip, omgeving,…)
Bij het trekken en duwen staat de factor tijd bijvoorbeeld voor de afstand dat men een kar per keer of op dagbasis verplaatst. De intensiteit is dan het gewicht van de last en het transportmiddel. Bij trekken en duwen is doorgaans de houding van de rug of de schouders bepalend. De omstandigheden hebben vooral betrekking op de wielen en de ondergrond. Ergoscore begeleid je om de ergonomische risicofactoren systematisch te doorlopen en te scoren.
Risicoscore
Het eindresultaat van de Ergoscore is een risicoscore op een schaal van 100. Deze bepaalt het nemen van preventieve maatregelen:
- ≤50 punten: laag risico
- >50 punten: verhoogd risico
- ≥75 punten: maatregelen noodzakelijk
- ≥100 punten: niet aanvaardbaar
Een risicoscore boven de 100 punten is dus niet aanvaardbaar en vraagt snel om een verbetering. Vanaf 75 punten zijn acties eigenlijk noodzakelijk. Dan heeft men minstens één grenswaarde overschreden. Bij het trekken en duwen is dat bijvoorbeeld een onverharde ondergrond, een helling van meer dan 5° of meer dan 800kg met een transpallet.
Preventieve maatregelen
Ergoscore geeft ook een voorzet van mogelijke preventiemaatregelen. Deze staan veelal gerangschikt volgens de preventiehiërarchie of de TOP aanpak. De T staat daarbij voor technische oplossingen die het ergonomisch risico bij de bron aanpakken. De O komt van organisatie waardoor men de blootstelling kan verminderen. Tot slot is er de P van persoonlijke maatregelen zoals kniebeschermers bij het geknield werken. Men kan ook steeds zelf een oplossing op maat invullen in een tekstveld. Deze wordt dan ook mee opgenomen in het rapport.
Voorbeeld
Een operator neemt dozen papier vanop een pallet en plaatst deze op een rollenbaan. Een doos papier weegt 12,5kg en hij plaatst vijf dozen per minuut op de rollenbaan. De ruimte tussen de band en de muur is beperkt, waardoor hij steeds zal draaien in de rug en reiken met de schouders. De grip op de doos is evenmin ideaal.
Opsporen ergonomische risico’s:
- Tillen
- Trekken en duwen
- Vermoeiend werken
Evalueren van ergonomische risicofactoren (tillen):
- Tijd (frequentie): >2x/min – 50 punten
- Intensiteit (gewicht): 12,5kg – 25 punten
- Houding (rug): sterk buigen en draaien – 50 punten
- Omstandigheden: grip en ruimte beperkt – 25 punten
Risicoscore tillen is 150 punten. De situatie is niet aanvaardbaar en vraagt snel om verbetering. Mogelijke maatregelen die men kan aanvinken zijn:
- Automatisatie om tillen bij de bron aan te pakken
- Schaartafel onder pallet om houding te verbeteren
- Schaartafel in verlengde rollenbaan zodat men kan schuiven
- Ruimte creëren door aan andere kant van de band te werken
Sterke punten
Knelpuntenmethode
Ergoscore is een knelpuntenmethode. Dat wil zeggen dat de methode per risicofactor grenswaarden heeft ingebouwd die niet overschreden mogen worden. Dat maakt dat de frequentie niet allesbepalend is en elke risicofactor dus relevant blijft.
Participatief
Ergoscore is een online tool die men participatief op de werkvloer kan invullen. Met de GSM, tablet of laptop is de methode steeds toegankelijk. Doordat de tool gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is, kan men zo samen met de medewerkers de risicoanalyse ergonomie uitvoeren.
Geen voorkennis
De tool leid je door de stappen van de risicoanalyse ergonomie. Daarbij is er niet veel voorkennis van ergonomie nodig. De tool leert je kijken naar de relevante risicofactoren. Daarbij krijg je ook een voorzet van preventieve maatregelen om tot een oplossing te komen.
Aandachtspunten
Diepgang
Wanneer men een methode eenvoudig en snel wil maken, boet men uiteraard in aan diepgang. Ergoscore maakt knelpunten zichtbaar, maar in specifieke gevallen nog een diepgaande analyse nodig zijn. Ergoscore is een methode op het analyseniveau, maar niet op expertniveau.
Implementatie maatregelen
Eindpunt van Ergoscore is een automatisch verslag met risicoscores en maatregelen. Daarmee is men administratief in orde. Toch begint dan nog het grote werk. Zoals bij elke risicoanalyse is er nog het overtuigen, realiseren en implementeren van maatregelen nodig.
Structurele aanpak
Ergoscore leent zich tot een structurele aanpak van ergonomie. Het stelt de preventieadviseur in staat om snel alle bestaande werkposten te beoordelen, nieuwe ontwerpen en reactief bij een arbeidsongeval en beroepsziekte. Om een managementsysteem ergonomie te beheren, is echter vaak toch een ergonoom nodig.
* Risicoanalyse ergonomie
Ergonomie Check – Ergonomische risicofactoren – TOP aanpak – Risicoanalyse ergonomie