Tools ergonomie

Tools ergonomie voor preventie

Met handige tools voor ergonomie op het werk kan men aan de slag om invulling te geven aan de wetgeving ergonomie. De werkgever blijft uiteraard verantwoordelijk.

Ontwerp

Bij het ontwerp van elke nieuwe werkpost of aanpassing van een bestaande werkpost, dient men ergonomie te betrekken. Dit is niet en wel nieuw. Voor arbeidsmiddelen bestaat reeds de procedure van drie groene lichten. Daar is ergonomie vaak slechts een puntje om af te vinken. Dat zal in de toekomst grondiger moeten gebeuren. De checklist ontwerprichtlijnen kunnen daarbij helpen. Men selecteert de risico’s die van toepassing zijn en bekijkt de richtwaarden voor het ontwerp.

Checklist ontwerprichtlijnenChecklist kantoorinrichtingErgonomische ontwerprichtlijnen

Risicoanalyse

Naast de risicoanalyse bij het ontwerp blijft de bestaande wetgeving uiteraard ook van kracht. De risicoanalyse manueel hanteren van lasten, beeldschermwerk en staand werken is eigenlijk altijd al vereist geweest. Hier geeft Ergoscore een praktische invulling aan. Deze snelle online tool omvat alle ergonomische risico’s en risicofactoren met een aanzet naar maatregelen toe. Voor de risico’s beeldschermwerk en verplaatsen van personen wordt doorverwezen naar meer specifieke methodes.

Ergoscore.beBevraging beeldschermwerk en telewerkTilthermometer.nl

Maatregelen

Doel van een risicoanalyse is om te komen tot preventiemaatregelen. Voor de opvolging hiervan bestaat reeds het globaal preventieplan en jaaractieplan. Ergonomie zal hier in de toekomst een apart hoofdstuk van moeten uitmaken. De maatregelen uit de risicoanalyse ergonomie moet immers elk jaar geëvalueerd worden. Het jaaractieplan is hiervoor de tool bij uitstek.

Daarbij is trouwens ook input van de arbeidsarts vereist in de nieuwe wetgeving. Info uit de periodieke onderzoeken, re-integratiebeoordelingen en aangiftes van beroepsziektes moeten ook aanleiding geven tot een evaluatie van de werkpost en preventieve maatregelen.

Informeren

De werknemers en CPBW leden dienen informatie te krijgen over de resultaten van de risicoanalyse ergonomie. Dit omvat de ergonomische risico’s, de ergonomische risicofactoren en de gekozen maatregelen. Daarbij hoort ook de correcte of minst belastende manier van werken. Hulpmiddelen of materiaal moeten de medewerkers ook leren gebruiken tijdens een opleiding.

E-learning beeldschermwerkVideo werkplek instellenVerplaatsingstechniekenNapo tillen

* Wetgeving:
Codex VIII-1. Algemene bepaling – Codex VIII-2. Beeldschermwerk – Codex VIII-3. Manueel hanteren van lasten – Codex VIII-4 Staand werken